GODIŠNJICA POVRATKA RASELJENIH SRBA: Osojane primer održivog opstanka na KiM

D.Zečević

09. 08. 2020. u 15:40

LITURGIJOM u crkvi svetog arhangela Gavrila, sečenjem slavskog kolača i pomenom stradalima sa područja ove opštine, danas je u Osojanu kod Istoka obeležena devetnaestogodišnjica povratka raseljenih Srba sa podrčja ove metohijske opštine.

ГОДИШЊИЦА ПОВРАТКА РАСЕЉЕНИХ СРБА: Осојане пример одрживог опстанка на КиМ

Foto: Novosti

Ističući da je ova plodna metohijska zemlja blagoslovena povratkom raseljenih, paroh osojanski Jovan Cvetković kazao je u besedi posle liturgije da Osojane mora podstaći raseljene iz drugih sredina na povratak i biti im primer održivog povratka.

 -Povratnici na žalost još uvek žive teško, bez značajnije pomoći kosovskih institucija pre svega u smislu bezbednosti ali i ekonomskom smislu, pogotovu što smo konstantno izloženi napadima i pljačkama tako da opstajemo isključivo zahvaljujući pomoći Republike Srbije.Tako smo u vreme korone zajedno sa Kancelarijom za KiM obezbedili više vrsta pomoći za povratnike -kaže Mališa Đurić predsednik Privremenog organa opštine Istok u kojoj je do 1999 godine živelo 8 500 Srba dok ih je sada svega oko 650.

Obeležavanje desetogodišnjice od prvog masovnog povratka raseljeih Srba koji su se tada vratili na golu ledinu organizovano je uz manji broj povratnika i vernika zbog situacije sa korona virusom, dok su se Srbi iz Osojana podsetili i svojih šesdeset i četvoro kidnapovanih i ubijenih komšija i rođaka.

Foto: Novosti

 

- Među njima je i bračni par Ostojić, koji su tada imali više od 80 godina.Kome su oni i za šta bili krivi- rekao je predsednik Đurić kraj spomenika sa imenima ubijenih Srba u porti crkve gde je održana i izložba slika na Likovne kolonije „Vidovdan 2020“ čiji je organizator Dom kulture „Gračanica“.

Inače, obeležavanje dana povratka raseljenih Srba održano je u organizaciji eparhije raško prizrenske, parohije osojanske, Privremenog organa opštine Istok, Doma kulture „Gračanica” a uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije