ZA MONSTRUOZAN ZLOČIN JOŠ NIKO NIJE KAŽNJEN: Navršava se 17 godina od ubistva dece u Goraždevcu

Tanjug

13. 08. 2020. u 08:31

DANAS se navršava 17 godina od ubistva dece u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji, kada su 13. avgusta 2003. godine teroristi kukakvički otvorili vatru i usmrtili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19), i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Ðorđa Ugrenovića (20).

ЗА МОНСТРУОЗАН ЗЛОЧИН ЈОШ НИКО НИЈЕ КАЖЊЕН: Навршава се 17 година од убиства деце у Гораждевцу

Foto: Arhiva VN

Za ovaj monstruozni zločin, učinjen dok su se deca kupala u reci Bistrici, niko nije odgovarao.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da su srpska deca pala kao žrtve sulude ideologije mržnje usmerene prema čitavom jednom narodu, njegovoj kulturi i trajanju, uz konstataciju da ta ideologija do danas nije napuštena i da ima brojne političke sponzore u Prištini.

-Srbi u Goraždevcu, uprkos svom tragičnom gubitku i mukama koje svakodnevno savlađuju, i dalje opstaju na svojoj zemlji i ognjištima, čuvajući grobove svoje dece i predaka i trag srpskog postojanja u Metohiji- naveo je Đurić, ističući da cela Srbija saučestvuje u bolu žitelja Goraždevca.

Poručio je da će država Srbija nastaviti da im pomaže na svaki način da se, kako je istakao, srpsko ime i nadalje čuje tamo gde se u kontinuitetu čulo vekovima.

Đurić je ocenio da će stradanje srpske dece na Bistrici ostati kao večno upozorenje zapisano u "velikoj i prepunoj knjizi srpskih stradanja na KiM".

-Ali, i kao podsetnik na obavezu da država Srbija nikada više ne bude toliko slaba i bespomoćna da oni koji nas mrze pomisle da mogu nekažnjeno napasti bilo kog našeg sunarodnika-poručio je Đurić.

Kako je naveo, godišnjica zločina u Goraždevcu povod je da se još jednom ukaže na neuspeh međunarodnog pravosuđa na KiM koje, podseća Ðurić, nije rasvetlilo nijedan od zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom nakon 2000. godine.

-Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mučeništvu mnogih drugih naših sunarodnika na KiM, učinjen je greh protiv čovečnosti, a demokratski svet je kapitulirao pred ideologijama mržnje i terorizmom- zaključio je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...