REŠENJE TRASA IZ 2014. GODINE: Zaobilaznicu puta oko manastira Visoki Dečani podržali i predstavnici međunarodne zajednice (MAPA)

D. Ze.

18. 08. 2020. u 14:12

I DOK opštinske vlasti u Dečanima ne odustaju od namere da nastave izgradnju puta Dečani-Plav koji se proteže kroz zaštićenu zonu ove svetinje, a tzv. kosovski premijer koji je naložio trenutnu suspenziju radova najavljujući da će se oni nastaviti “ u okviru zakonskih normi” , iguman ove svetinje Sava Janjić ističe da da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira Visoki Dečani jedino rešenje za nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav.

РЕШЕЊЕ ТРАСА ИЗ 2014. ГОДИНЕ: Заобилазницу пута око манастира Високи Дечани подржали и представници међународне заједнице (МАПА)

Novosti

Naime, iguman Sava Janjić je na društvenoj mreži predstavio mapu obilaznice oko manastira koja bi, prema njegovom mišljenju, omogućila nesmetanu gradnju puta Dečani-Plav navodeći da su tu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada "predsednik privremenih prištinskih institucija" Hašim Tači.

- Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine-istakao je Janjić na društvenoj mreži naglasivši da je zaobilaznica oko manastira jedino rešenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama.

Foto: D. Ze.

Inače, zaobilaznica bi kako je predviđeno trebala bi, prema nezvaničnim saznanjima da obuhvati deonicu iza šume koja se nalazi sa gornje strane prilaza manastiru.

I dok u ovoj svetinji naglašavaju da nikada nisu bili protiv izgradnje puta već da se nastavak raodva izvodi zaobilaznicom, iguman Janjić podseća da je zakon o zaštićenim zonama usvojila čak i skupština privremenih prištinskih institucija i da lokalne institucije treba da rade na njegovom sprovođenju, a ne na njegovom kršenju.

Istovremeno,kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će put Dečani – Plav biti izgrađen u saradnji sa „lokalnim  i svim drugim nadležnim institucijama, poštujući (tzv.) kosovske zakone“ što bi zapravo trebalo da znači radove na zaobilaznici, a zbog čega su odmah reagovale brojne nevladine organizacije na Kosovu i Metohiji kao i ogranak kosovskih istoričara u Dečanima.

Na te “prozivke“ tzv. kosovski premijer Avdulah Hoti je odgovorio da  je “Kosovo mozaik različitih kultura i religija kao i da su verska i kulturna mesta svih nacionalnosti i vera na Kosovu zajednička vrednost, odnosno da su opstali  vekovima zbog zaštite naroda Kosova.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)