U SKAFANDERIMA ČEZNULI ZA DECOM: Iako po struci ortopedi, hirurzi ili kardiolozi, poslednjih meseci su lečili zaražene

B. RADIVOJEVIĆ

04. 09. 2020. u 06:47

NIJE bilo vremena za velike pripreme.

У СКАФАНДЕРИМА ЧЕЗНУЛИ ЗА ДЕЦОМ: Иако по струци ортопеди, хирурзи или кардиолози, последњих месеци су лечили заражене

Foto: Tanjug

Pukom silom prilika su u situaciji kada su im pristizale desetine pacijenata dnevno, iz uniformi kardiologa, ortopeda, hirurga morali da "uskoče" u skafandere i počnu da leče teško obolele od kovida 19, iako infektologija zapravo nije njihova oblast. Niko od njih koji su mesece proveli u crvenim zonama kovid-centara nije vodio pojedinačnu evidenciju koliko života je spasao. Sad, kažu, hvataju malo daha, jer imaju znatno manje pacijenata, ali su već "u niskom startu", spremni za očekivani drugi nalet virusa korona.

Da je bilo teško priznaju medicinari Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", Opšte bolnice Mladenovac, Instituta za ortopediju "Banjica", Vojnomedicinskog centra "Karaburma" i Klinike za anesteziologiju, koji su se u četvrtak sastali sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. Radiće opet isto, kažu, "i danonoćno ako zatreba, ne misleći na to da i sami mogu da se zaraze".

- U Srbiji je trenutno virisom korona zaraženo 106 zdravstvenih radnika, od kojih je pet na bolničkom lečenju - kaže ministar Lončar. - Nadam se da će se svi građani pridržavati propisanih mera kako bi medicinari imali što manje posla.

Na disciplinu stanovništva računa i dr Branislav Krivokapić, ortopedski hirurg Instituta "Banjica".

Foto: Tanjug

- Ako stvarno želite da se Institut "Banjica" bavi ortopedskom problematikom, pomozite nam time što ćete nositi masku - kaže dr Krivokapić. - Infektivne bolesti nisu naše primarno delovanje, ali smo se veoma dobro snašli. U aprilu nam je bilo znatno teže, ali smo se navikli, i mislim da smo sa pozitivnim bilansom izašli iz svega ovoga.

Glavna sestra operacionog bloka u toj zdravstvenoj ustanovi, Snežana Jeremić, bila je zadužena da organizuje ulazak u kovid-centar i izlazak iz njega:

- Izlazak je bio posebno važan kako bi se oprema skinula što bezbednije, da ne bi došlo do zaražavanja. Bilo je naporno, ali smo se maksimalno organizovali, i uz podršku Ministarstva zdravlja imali sve što nam treba.

Aleksandra Petrović, šef prijemno-trijažne ambulante KBC "Bežanijska kosa", priča da je najteže bilo u početku kada su imali i do 200 pregleda dnevno.

Foto: Tanjug

Vojnomedicinski centar "Karaburma" je u kovid-sistemu skoro šest meseci. Glavna sestra Daliborka Radišić kaže da su imali više od 800 pacijenata sa kovidom.

Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS nije bila u kovid-sistemu, ali dr Marina Stojanović, anesteziolog u ovoj ustanovi, kaže da je veliki broj njenih kolega bio na ispomoći u raznim kovid-bolnicama.

- Trudili smo se da podjednako sa kolegama iz drugih kovid-bolnica odradimo posao najbolje što smo mogli. Veliki teret je pao i naše kolege koje su ostale na klinikama - kaže dr Stojanović. - Najteže je bilo to što smo bili odvojeni od svoje dece i porodica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a