APEL ZA POMOĆ: Šestogodišnjoj Jovani iz Sremske Kamenice potrebna operacija u Rusiji

Lj. P.

04. 09. 2020. u 17:18

ŠESTOGODIŠNjOJ Jovani Štikovac iz Sremske Kamenice potrebna je pomoć humanih ljudi kako bi otputovala u Rusiju na četvrtu operaciju i fizikalne tretmane koja bi joj olakšala zdravstvene tegobe.

АПЕЛ ЗА ПОМОЋ: Шестогодишњој Јовани из Сремске Каменице потребна операција у Русији

Privatna arhiva

Jovana je prevremeno rođena u tridesetčetvrtoj nedelj trudnoće, a po rođenju provela je pet dana na intenzivnoj nezi i još 25 na odeljenju neonatologije.

Rođena je sa protuzijom jezika, makroglosije, što je dovelo do sumnje na Beckwith – Wiedermann sindroma koji je potvrđen analizom u inostranstvu. Ovaj sindrom s sobom nosi rizik oboljenja od tumora do desete godine detetovog života i nesrazmernog uvećanja organa.

Jovana ima strabizam i spazam u donjim ekstremitetima, a magnetnom rezonancom je utvrđeno da postoji oštećenje bele moždane mase. Od svog trećeg meseca je na fizikalnim tretmanima, intenzivnim tretmanima logopeda i defektologa, kao i na hipo terapijama.

Šestogodišnjakinja ne može samostalno da sedi, ali puzi i može da hoda uz pridržavanje. Do sada je imala tri operacije fibrotomije u Rusiji, posle kojih su usledili i prvi samostalni koraci. Jovana pohađa redovan vrtić i sa drugarima učestvuje u radnim aktivnostima, voli knjige i decu i igru.

Svi koji žele da pomognu Jovani u njenim samostalnim koracima, mogu to da učine uplatom na dinarski račun:160-496154-79 ili uplatom na devizni račun:00-540-0002577.4

IBAN: RS35160005400002577484
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)