POSTAVIO SAM TO PITANJE SEBI KAO IZAZOV: Doktor Kon o tome u kom slučaju se zatvaraju škole zbog virusa korona

Novosti onlajn

12. 09. 2020. u 14:15

POSTAVIO sam to pitanje sebi kao izazov, u kom trenutku će se škola prekinuti kao što se dešavalo kada je grip u pitanju - rekao je jutors epidemiolog doktor Predrag Kon.

ПОСТАВИО САМ ТО ПИТАЊЕ СЕБИ КАО ИЗАЗОВ: Доктор Кон о томе у ком случају се затварају школе због вируса корона

Foto: Tanjug/Slobodan Maljević

On je, gostujući na TV Prva rekao da mnoge države obustavljaju nastavu kada imaju 30 osto zaraženih, kod nas to ne važi, već se računa da svi oni koji su oboleli ne dolaze u školu.

- To sada govorimo i za kovid, čim neko ima bilo kakve blage simptome ostaje se kod kuće. Pominjao sam i manji procenat jer se radi o ozbiljnijoj bolesti, ali za sada je ovo, kako se drži pod kontrolom, u redu – rekao je o zatvaranju škola doktor Kon.

On je na gostovanju u jutarnjem programu televizije "Prva" istakao da zatvaranje škola ide uglavnom u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Lokalno zatvaranje škola

- Sa jedne strane je bitno šta nameće epidemiološka situacija, a šta nameće organizacone probleme u okviru škole. To su dve odvojene stvari. U svakom slučaju u nadležnosit Ministarstva prosvete je zatvaranje škola, ali to ide uglavnom u skaldu sa epidemiološkom situacijom. Nemamo ravnomerno u celoj Srbiji istu situaciju, na lokalu ako dođe to je posebna situacija i na toj teritoriji mora da se zatvori škola, na drugim mestima nema, ta fleksibilnost će biti teška da se obezbedi – objasnio je dr Kon.

Kako je naglasio "svima je jasno da će to biti jedan dodatni izazov gde treba hitno reagovati".

- Pratićemo epidemiološku situaciju ne samo u školama, ali tamo posebno sa dodatnom pažnjom. Pratiće se opšta situacija, ako se pogoršava negde i obezbeđuje da uđe u škole tada će svakako da se preduzmu mere da svi pređu na onlajn nastavu. U svim ostalim slučajevima kada se dešava u samoj školi zavisi od svake situacije ponaosob – istakao je dr Kon.

Foto D. Milovanović

Rekao je i da ga brine deficit podataka iz srednjih škola.

- Ono što mene malo zabrinjava jeste deficitiranost podataka iz srednjih škola, bilo je svega dva slučaja za celu Srbiju. Malo je verovatno da je samo toliko. Nadam se nekom poboljšanju nadzora i to zavisi od svesti. Ta deca su blizu zrelosti od 18 godina, to je drugi odnos u odnosu na male. Trebalo bi da sa radom dođemo do toga da sarađuju – naglasio je dr Kon.

On je kazao da se za sada situacija drži pod kontrolom.

- Svi smo duboko uvereni u to treće povećanje i ono je skoro pa potpuno sigurno. To je zbog toga što se mi tako ponašamo. Kada bi se desilo neko čudo da svi poštuju mere, da nema grešaka, tog trećeg talasa ne bi bilo - rekao je Kon.

Osmoro đaka u Beogradu zaraženo koronom

Kada je u pitanju školstvo, Kon je istakao da je zbog broja dece koja prisustvuju nastavi sistem obrazovanja trenutno najveći epidemiološki rizik.

- Osmoro đaka u Beogradu je zaraženo korona virusom, petoro su išli u školu, a troje nisu išli - kazao je Kon.

Kako je rekao zaražen je i jedan lični pratilac, kao i nastavnik. U školama je ukupno 12 zaraženih učenika, pored osmoro u Beogradu, troje je zaraženo i u Kragujevcu. Za jednog nije izneo podatak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)