LEK IZ PRIRODE: Ako ste anemični jedite smokve

V.N.

13. 09. 2020. u 21:00

AKO ste anemični, jedite smokve. Samo četiri ove voćke osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Ако сте анемични једите смокве

Foto Depositphotos

Inače, smokve se smatraju prirodnim lekom koji čuva zdravlje kardiovaskularnih organa. One su i dobar izvor hranljivih sastojaka koji regulišu krvni pritisak.

Zbog količine šećera koje sadrže, smokve se dijabetičarima preporučuju sa oprezom.

Zdrava koža

KADA se pečena smokva direktno nanosi na kožu, može da izleči upale poput apscesa i čireva. Uz to, zbog visokog sadržaja vode, pire od smokve deluje kao odličan preparat za čišćenje kože i pomaže u prevenciji i lečenju akni.

Ipak, ukoliko se koriste umereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom insulina.

Kompot od smokve deluje kao laksativ. U narodu su smokve poznate kao lek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, podstiču rad creva i ublažavaju grčeve u stomaku. Takođe, uništavaju gliste i druge crevne parazite. Dnevna konzumacija smokava je kod lečenja hemoroida efikasna koliko i sami lekovi.

Protiv steriliteta

U VEĆU teglu potopite 40 suvih smokava i prelijte ih litrom kvalitetnog domaćeg maslinovog ulja. Ostavite tako da odstoji narednih 40 dana. Posle tog vremena konzumirajte jednu smokvu dnevno, isključivo na prazan stomak. Ovo pomaže u lečenju sterilitea oba partnera.

Za one koji su netolerantni na mlečne proizvode, smokve mogu da budu zamena. Pune su kalcijuma i zato su odlična alternative onima koji ne mogu da piju mleko ili jogurt.

Sveža smokva smirujuće deluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži puno vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije.

Takođe, od grubo samlevenih smokava se priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima.

Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptičko i dezinfekciono dejstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili