APOTEKARI POSTAJU SAVETNICI ZA DIJABETES: Projekat povodom Svetskog dana stručnjaka za farmaciju

B. R.

25. 09. 2020. u 16:12

FARMACEUTSKA komora Srbije, 25. septembra, na Svetski dan farmaceuta, u okviru projekta "Uvođenje standardizovane farmaceutske usluge obolelima od dijabetesa u apotekama", dodeliće prve potvrde o uspešno završenom programu.

АПОТЕКАРИ ПОСТАЈУ САВЕТНИЦИ ЗА ДИЈАБЕТЕС: Пројекат поводом Светског дана стручњака за фармацију

Foto Tanjug

Sve uslove iz prve standardizovane usluge koja se sprovodi u apotekama dobilo je 49 farmaceuta, kao i 13 apoteka.

Farmaceuti koji su u prethodnom period ispunili sve predviđene uslove dobiće bedž sa natpisom "Savetnik za dijabetes", a ukoliko dva farmaceuta iz jedne apoteke dobiju ovu potvrdu, apoteka u kojoj rade, stiče pravo na sertifikat koji ukazuje da u toj apoteci pacijenti oboleli od dijabetesa mogu dobiti savetovanje kroz standardizovanu farmaceutsku uslugu.

Ovaj projekat je pokrenut kako bi se pacijentima ukazalo na važnost dobre kontrole dijabetesa, ali i da bi se osobama koje su u riziku za razvoj ove bolesti skrenula pažnja da do nje ipak ne dođe.

Svaki dan farmaceuta u Srbiji obeležava oko 7.000 stručnjaka ovog profila, koji su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja."Uloga farmaceuta u transformaciji globalnog zdravlja",ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta.

- Ovo je prilika da se govori o načinu na koji farmaceuti transformišu zdravlje, pružajući različite usluge u apoteci, kao što su savetovanje o zdravom načinu životu, vakcinacija radi prevencije bolesti, savetovanje osobama obolelim od dijabetesa, astme, u vezi terapije, čime se bolje kontroliše njihovo zdravstveno stanje i poboljšava kvalitet života. Ovakvim pristupom se obezbeđuje visok stepen javnog zdravlja na globalnom nivou, kao i ušteda značajnih materijalnih sredstava koja se mogu preusmeriti na dalje unapređenje i razvoj farmaceutske struke - kaže Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere