KRIVIČNA PRIJAVA ZA PORICANJE GENOCIDA: Profesor Filozofskog fakulteta Miloš Ković tužio kolegu Nikolu Samardžića

Lj. B.

28. 09. 2020. u 21:22

PROFESOR istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković podneo je, pre nekoliko dana, krivičnu prijavu na osnovu Krivičnog zakonika protiv kolege, profesora Nikole Samardžića zbog odobravanja, umanjivanja i pravdanja genocida nad srpskim narodom u NDH i u logoru smrti Jasenovac.

КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ПОРИЦАЊЕ ГЕНОЦИДА: Професор Филозофског факултета Милош Ковић тужио колегу Николу Самарџића

Miloš Ković i Nikola Samardžić

Ković objašnjava da je Samardžić svoje stavove iskazivao na društvenim mrežama, podržavajući poruke spornog sadržaja.

- Ovo je prva krivična prijava za poricanje genocida u NDH od 1945. godine do danas - kaže za naš list prof. Ković. - Načelno je važno da znamo da li u našoj zemlji nekažnjeno može da se kaže da smo zaslužili zločin u Jasenovcu. Krivična prijava protiv Samardžića podneta je i zbog javnog poziva na proganjanje, hapšenje i ubijanje političkih protivnika u Srbiji, po ugledu na Goli otok, kao i zbog slavljenja i pravdanja hrvatske "Oluje", u kojoj su Srbi ubijani, pljačkani i proterani. Prijava je podneta i zbog Samardžićevog javnog podstrekavanja mržnje, diskriminacije i nasilja protiv srpskog naroda.

Ković navodi i da ovom krivičnom prijavom, posle pola veka odužujemo dug bezimenoj poklanoj deci u Jasenovcu, na Kozari, Staroj Gradišci i Prebilovcima, koje nema ni u jednom spisku.

- U vremenu obnove proustaških ideja i prakse u Hrvatskoj, BiH, pa i u Crnoj Gori, u doba opšte revizije naše istorije i revizije rezultata Prvog i Drugog svetskog rata, više ne možemo da ćutimo - naglašava Ković. - Građani naše zemlje treba da znaju da na osnovu Krivičnog zakonika imaju pravo i obavezu pred našim mučeničkim precima da spreče i zaustave poricanje genocida nad srpskim narodom.

I ODBIJANjE ŠALjE PORUKU

PROFESOR Ković ističe da je krivična prijava podneta državnom tužiocu, koji može da je prihvati ili odbije.

- A čak i ako je odbije, mi ćemo tačno znati na čemu smo - da svako u našoj zemlji može da kaže da smo zaslužili Jasenovac - ističe Ković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest