JUBILEJ HRAMA U LJUBOVIJI: Knjiga svedok 80 leta (FOTO)

V. M.

03. 10. 2020. u 12:32

POVODOM jubileja-80 leta hrama posvećenog Preobraženju Gospodnjem u Ljuboviji, iz štampe je, uz blagoslov episkopa šabačkog Lavrentija, izašla knjiga Milana S. Mladenovića, vrednog i pedantnog hroničara Azbukovice, koja je predstavljena u sali bogomolje –slavljenice.

ЈУБИЛЕЈ ХРАМА У ЉУБОВИЈИ: Књига сведок 80 лета (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Da knjiga ugleda svetlost dana svesrdno su pomogli, kao genereralni sponzori, Miroslav i Slobodan –Boban Mićići, Ljiljana i Mirko Vilotić, Ljilja i Dragan Sekulići, kao i mnogi dobrotvori iz reda sveštenika i vernika, uz podršku i pomoć Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije.

-Narodno iskustvo kaže „ono što nije zabeleženo, nije bilo –zapisao je u knjizi episkop šabački Lavrentije. – Treba približiti najsvažnije istorijske događaje rdi pouke naraštajima.U priloženoj knjizi, autor Milan Mladenović, osvetlja gradnju crkve u Ljuboviji, njeno stradanje u zlim vremenima i obnavaljanja.

Foto: V. Mitrić

Profesor dr Milan R. Pantić je za knjigu napisao da "monumentalni pregled osamdesetogodišnjeg istorijskog života i hoda ove svetinje u srcu Azbukovice".

-Napisana je tako da se čita u jednom dahu –kaže ovaj univerzitetski profesor. –Naprosto ne možete je ispustiti iz ruku, dok je ne pročitate celu, jer je misaono i konceptualno tako vešto povezana da događaji slede hronološkim redom sa vrlo dopadljivim naslovima za čitaoce, što svakako olakšava snalaženje.

Za hram o kom svedoči ovo delo Milana Mladenovića arhimandrit Nifont, iguman Svetobogorodične obitelji u obližnjloj Bogoštici u Rađevini, rekao je da je „uvek besprekorno služio svojoj nameni,on je žrtvenik sa koga se beskrvna žrtva Bogu prinosu , sa čijeg se oltara narod pričešćuje Bogom kako bi kroz liturgijusku realnost dospeo Carstva Božjeg“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni