POTRAGA ZA NESTALIMA U RATU: U Ličko-senjskoj županiji se traga na 37 lokaciji

Tanjug

23. 10. 2020. u 19:39

PREDSEDNICI Komisije za nestale Vlade Srbije i hrvatskog Poverenišstva za zatočene i nestale sastali su se danas u Beogradu nakon duže pauze i tom prilikom dogovorili dalje korake u rešavanju problema - pretragu lokacija u obe zemlje, kao i dodatno dublje pretraživanje arhiva.

ПОТРАГА ЗА НЕСТАЛИМА У РАТУ: У Личко-сењској жупанији се трага на 37 локацији

Masovna grobnica kod Zadra

Predsednik hrvatske komisije Stjepan Sučić rekao je da se u Hrvatskoj upravo radi na pretrazi 37 lokacija u Ličko-senjskoj županiji, na kojoj bi mogli biti posmrtni ostaci, a čime bi se pomoglo u rešavanju 1.869 trenutno nerešenih sudbina građana Hrvatske.

"Pre toga smo radili u Vukovarsko-sremskoj županiji gde je najveći broj nerešenih sudbina i potražujemo 526 posmrtnih ostatataka i svi se vežu za 1991. godinu", rekao je on nakon sastanka koji je trajao četiri sata bez pauze.

To je, kako kaže, ukupna brojka, i popis nestalih i ali i traženje posmrtih ostataka za osobe koje se zna da su poginule i ubijene ali se ne zna mesto posmrtnih ostataka.

U Hrvatskoj se više od šet meseci istraživala premeštena grobnica iz septembra 1996. godine, skoro tri godine se radi na širem području Ovčare, rekao je on i dodao da se pretražuje druga Ovčara i traga za 65 preostalih teških ranjenika odvedenih iz vukovarske bolnice.

Odalović je rekao da će se po zahtevu Hrvatske pretražiti tri lokacije, a jedna od njih su groblja u Sremskim Karlovcima.

"Radićemo na potencijalnoj lokaciji kod Bogojeva, za koju u ovom trenutku nemamo broj potencijanih tela", rekao je Odalovć i dodao da će se pretražiti i groblja nizvodno od Smedereva ka Ðerdapu.

Prema rečima Odalovića, Hrvatska intenzivno radi na novoj knjizi nestalilh, u kojoj će se naći i komentari Komisije za nestale Vlade Srbije.

Kada je reč o proveri groblja nizvodno od Smedereva, Odalović je podsetio da su dve komisije zajedno ekshumirale 485 tela sahranjenih uz Savu i Dunav, a oko je 300 identifikovano.

Tema sastanka kome su prisustvovali i međunarodni predsavnici bile su i bjelovarska kasarna i Lora, rekao je Odalović i dodao da su bitna i tela u mrtvačnicima.

Hrvatska je uradila reviziju i zatvorila sudbinu blizu 100 tela, rekao je i Odalović i dodao da stiuacija u mrtvačnicima nije samo posebnost za Hrvatsku već i za Sarajevo, Banjaluku, Prišitnu, Tuzli, Zenici....

"Javna baza podataka nije problem na relaciji Beograd-Zagreb, Zagreb Sarajevo, Sarajevo-Beograd, iskljčivo je problem na relaciji Beograd - Prišitna, jer je u jednom trenutku Međunarodna komisija za nestale prihvatila bazu vlade smaoproglašenog Kosova koja ne moze biti merodvana, jer postoji zajednička lista dve kosmisije", rekao je on.

Hrvatska, kako je rekao Sučić, insistira na povratku zaplenjene i otuđene dokumentacji iz medicinskog centra iz Vukovara i arhivama vezanim za asanaciju nakon "opsade Vukovara".

Prioritet je da se otvore ahtive obaveštajnih službi i JNA jer Hrvatska očekuje da su tu informacije o premeštanju masovnih grobnica, rekao je on i podsetio da je Hrvatska u cilju rešavanja tog višedecenijskog problema dobila i prvi Zakon o nestalima.

Odalović je danas apelovao i na tužilaštva da intenziviraju saradnju, jer je, kako je dodao, najveći broj nestanaka ipak rezultat zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)