TEŽE JE GASITI POŽAR KAD SE RAZBUKTI! Dr Janković: Tok procesa alarmantan je više nego brojke - Krizni štab razmatra dve nove mere za Srbiju

Tanjug

27. 10. 2020. u 09:13

IMUNOLOG i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih korona virusom i istakao da se mora učiniti sve da do toga ne dođe.

ТЕЖЕ ЈЕ ГАСИТИ ПОЖАР КАД СЕ РАЗБУКТИ! Др Јанковић: Ток процеса алармантан је више него бројке - Кризни штаб разматра две нове мере за Србију

Foto: Printscreen/RTS

Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zabrinjava svaki porast brojki - i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru.

- Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine - naveo je član Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu.

- Može da traje i nedeljama, cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom - naveo je Janković.

Dodao je da Srbiji preti eksponencijalni rast ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj navodi da već postoji fleksibilna mera da se kolektiv zatvori privremeno kada se pojavi širenje korone unutar ustanove, a da li treba ići na širu meru, zavisi od opšteg rizika od prenosa.

- Naglasak je na tome da treba zaustaviti porast, pre svega kontrolisanjem okupljanja, tu možemo mnogo da uradimo. U ovom trenutku ne možemo znati unapred ko je sve zaražen -naglasio je Janković.

Ukazuje da protivnik, korona virus, jeste nepredvidiv, ali da i "mi idemo sa taktičkim znanjem o epidemiologiji".

Komentarišući epidemiološku situaciju u pojedinim opštinama, poput Aleksinca, gde je jedan vrtić zatvoren, Janković kaže će razmatranje mere zatvaranja škola i vrtića zavisiti od rizika prenošenja virusa.

- Mi već imamo fleksibilnu meru da kada se pojavi virus, može da dođe do zatvaranja vrtića i škola, a da li treba ići na opštu meru zavisi od rizika prenošenja virusa. Kontrolisanje okupljanja, nošenje maske, bilo na zatvorenom bilo na otvorenom prostoru su osnovne stvari - ističe Janković.

Dodao je da će Krizni štab u narednom periodu razmatrati mogućnost uvođenja dve nove mere.

- To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći. Neki mere nisu sprovodili, nisu shvatili opasnost.. Kada je situacija dimnamična više je bitan sam tok epidemije neko neka brojka koja bi bila alarmantna. Mi vidimo da tok nije dobar i želimo da "skrenemo reku" u drugi tok, na nivo koji će biti prihvatiljiv - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)