LUČONOŠA NAŠEG SVETOSAVSKOG BIĆA: Mitropolit Porfirije povodom usnuća Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija

D. R.

30. 10. 2020. u 17:20

SA dubokom tugom primio sam vest o usnuću u Gospodu Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog dr Amfilohija Radovića.

ЛУЧОНОША НАШЕГ СВЕТОСАВСКОГ БИЋА: Митрополит Порфирије поводом уснућа Митрополита црногорско-приморског Амфилохија

Foto: Arhiva VN

Život ovog arhipastira Srpske Pravoslavne Crkve bio je ispunjen žarkim služenjem Gospodu i Njegovoj Svetoj Crkvi. Sve svoje, od Boga darovane, talente, svu svoju snagu i energiju, on je posvetio tom revnosnom služenju, a u očima svih nas koji smo ovo zemno vreme delili sa njim pokazao se istinskim Vinogradarom Gospodnjim, kako to naša vera, predanje i knjige govore, istinskim naslednikim Hristovih apostola.

Kao lučonoša našeg svetosavskog bića, Mitropolit Amfilohije je celog života rečima Duha Svetoga preporađao sve i svakoga sa kime je dolazio u susret. Zato i mi sada, moleći se Gospodaru života i smrti, Gospodu Isusu Hristu, da sa ljubavlju primi u zagrljaj svog novopočivšeg služitelja i odmori ga u svojim nebeskim prebivalištima, sa nepresahlom ljubavlju pamtimo Mitropolita Amfilohija kao profesora Bogoslovskog fakulteta i pravog učitelja životodavnog bogoslovlja. U teškim vremenima, kada je izgledalo da vera i crkveni život u našem narodu nestaju u arhaičnim slikama i mutnim sećanjima zabranjivane istorije, monah Amfilohije Radović je neshvatljivom snagom i erudicijom, ali i verom i istrajnošću, dao novi zamah svima nama koji smo stupali u Krilo Crkve i kretali tragom jevanđelskog podviga. Zamah se u sledećim desetlećima pokazao pravim talasom duhovnog života, gromoglasnom Hukom Duha Svetoga koji je krštavao, ockrovljavao i prosvećivao srpski narod.

I podizanje i obnavljanje hramova koje je potom usledilo, i razvoj monaštva i bogoslovskih škola, i sve što danas imamo u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, tada je započelo. I mnogo je toga povezano sa imenom Blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, čijem su liku i delu ukazana mnoga visoka priznanja u svekolikom hrišćanskom svetu.

Otac milosrđa i Bog svake utehe (2. Kor. 1, 3) neka odmori dušu usnulog sluge svoga Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u nebeskim staništima zajedno sa svim svetim Srbima i naručju Majke Božije, i neka mu podari Večnuju pamjat!

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr Porfirije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda