NOVA NADA ZA OZDRAVLJENJE: Uskoro ispitivanja aspirina kao moguće terapije za kovid

Tanjug

06. 11. 2020. u 14:27

U VELIKOJ Britaniji će biti sprovedena obimna ispitivanja kojima će biti procenjena efikasnost aspirina kao moguće terapije za kovid-19, piše londonski Gardijan.

НОВА НАДА ЗА ОЗДРАВЉЕЊЕ: Ускоро испитивања аспирина као могуће терапије за ковид

Foto: Tanjug/AP

Pacijenti zaraženi korona virusom imaju povećan rizik od stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiperaktivnih trombocita odgovornih za zgrušavanje krvi, a aspirin je antitrombocitni lek koji smanjuje mogućnost stvaranja tromba, navodi se na sajtu Rikoveri trajl (Recovery trial).

Jedan od lidera tima koji sprovodi istraživanje Piter Horbi navodi da postoje jasne indikacije da bi apsirin mogao da bude od koristi u lečenju pacijenata zaraženih korona virusom.

On je istakao da je aspirin bezbedan, jeftin i široko dostupan lek.

Najmanje 2.000 pacijenata će uz uobičajenu terapiju dobiti i 150 mg aspirina na dan, a podaci dobijeni na taj način biće upoređeni sa podacima dobijenim od najmanje 2.000 drugih pacijenata koji primaju standarnu terapiju - antibiotik azitromicin i koktel antitela koje proizvodi kompanija "Regeneron".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja