MUKE SA IMPOTENCIJOM: Ako su zapušeni krvni sudovi penisa, i srce je u lošem stanju, upozorava dr Jovan Hadži Đokić

I. Kovačić

14. 11. 2020. u 14:18

IMPOTENCIJA može da bude prvi znak srčane, kao i šećerne bolesti. Zato se muškarci, koji se požale na ovaj problem, prvo upućuju na analize krvi, jer one na najbolji način pokazuju nivo masnoća i glukoze u organizmu.

МУКЕ СА ИМПОТЕНЦИЈОМ: Ако су запушени крвни судови пениса, и срце је у лошем стању, упозорава др Јован Хаџи Ђокић

Akademik Jovan Hadži Đokić / Foto: N. Skenderija

Oni koji su stariji od 50 godina života, a imaju nevolju sa erekcijom, ne bi trebalo da ostanu u zabludi da je impotencija samo skopčana sa padom libida i manjim interesovanjem, nego može da bude pokazatelj stanja opšteg zdravlja.

U intervjuu za "Novosti" akademik Jovan Hadži Đokić, urolog, kaže da su povišene vrednosti masnoća i šećera u krvi odgovorne za aterosklerotične promene i u krvnim sudovima penisa:

- To možemo da potvrdimo pomoću ultrazvučnog pregleda, a ako otkrijemo zapušenje krvnih sudova penisa, apsolutno smo sigurni da su u istom stanju i krvni sudovi srca.

* Da li ateroskleroza krvnih sudova penisa može da se leči?

- Ateroskleroza napada sve krvne sudove tela. Ona se kao takva može lečiti usvajanjem zdravih životnih navika i upotrebom određenih lekova. Dakle, posebno lečenje ateroskleroze penisa ne postoji.

* Znači li to da za impotenciju usled ateroskleroze nema leka?

- Ukoliko su krvni sudovi penisa začepljeni arterosklerotičnim naslagama, lekovi za potenciju ne mogu da pomognu. U stvari, oni su u tom slučaju kontraindikovani. Ovim pacijentima se savetuje upotreba penilnih proteza. Vrlo je opasno u slučaju problema sa potencijom uzimati lekove na svoju ruku, pogotovo one koji nisu ni registrovani, već se nabavljaju na crnom tržištu.

LASER NAJBEZBEDNIJI

* Zašto operacije prostate dovode do impotencije?

- Zato što prilikom hirurških intervecija na prostati može da dođe do oštećenja nerava koji su odgovorni za erekciju. Najbolje je da se operacije prostate rade laserom, jer je to metoda koja je minimalno invazivna. Laserska operacija prostate podrazumeva samo epiduralnu anasteziju, mogućnost povrede okolnih struktura i tkiva je minimalna, a nema ni povrede mokraćne bešike ili uretre ili svinktera. Pri tome, krvarenje je minimalno.

* Zašto je "samolečenje" opasno?

- Opasno je zato što postoji zapušenje krvnih sudova, a ti lekovi deluju stimulišuće na krvotok, što može da uzrokuje i srčani i moždani udar. Naročito je opasno kada pacijent počne, takođe na svoju ruku, da povećava dozu, jer uviđa da mu prvobitna više nije dovoljna.

* Možda bi bilo bolje da se lekovi za potenciju mogu nabaviti samo uz lekarski recept?

- Da, moguće da bi za izvestan broj onih koji imaju ovaj problem to bilo bezbednije. Zato je i važno da znaju koliko mogu da budu opasni ti medikamenti ako ih ne propiše lekar. Pogotovo oni neregistrovani koji većinom stižu iz za nas egzotičnih zemalja. Dakle, najbitnije je da se otkrije uzrok impotencije, pa tek onda da se primeni odgovarajuća terapija.

* Koji sve mogu da budu uzroci impotencije?

- Organski uzroci impotencije mogu da budu neurološke bolesti, prethodne povrede penisa, erekcije koje nastaju nevezano za seksualno uzbuđenje, operacije prostate i, naravno, na kraju psihološki razlozi.

* Da li su mladi urolozi danas dovoljno edukovani za lečenje impotencije i uopšte svih drugih uroloških bolesti?

- Smatram da jesu, a posebno sam ponosan na kapitalno izdanje "Odabrana poglavlja iz urologije" koje je nedavno izdao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, a čiji sam jedan od autora. Ova knjiga predstavlja temeljni i praktični izvor saznanja za lekare specijaliste, lekare na specijalizaciji urologije i srodnih oblasti, lekare opšte medicine i studente medicine. Smatram da će kolege da prepoznaju ovu knjigu kao koristan izvor informacija i kao vodič, kako u naučnom radu, tako i u kliničkoj praksi.

* Da li su tu "sabrana" i najnovija naučna saznanja?

- Da, knjiga je upravo i nastala zbog ubrzavanja naučnih i tehničkih inovacija, a čiji se efekti ogledaju kroz usavršavanje dijagnostike i terapije uroloških oboljenja. Iz godine u godinu povećava se potreba za interdisciplinarnim radom i saradnjom između bazičnih nauka i klinike. Ova knjiga obuhvata i sveobuhvatno integriše aktuelna saznanja o pojedinim urološkim oboljenjima i stanjima koja po svom značaju zaslužuju da budu u njoj. Ima ukupno šezdeset poglavlja, koja su svrstana u devet celina. To su opšta urologija, bolesti bubrega, bolesti prostate, karcinom prostate, tumori mokraćne bešike, urinarne derivacije, urinarna inkontinencija, bolesti genitalnih organa i tumori uretre. Autori pripadaju različitim oblastima medicine. Ukupno ih je 50, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije