VIRUS UŠAO U 20 DOMOVA ZA STARE: Raste broj zaraženih u socijalnim ustanovama

J. S. - J. Ž. S.

12. 11. 2020. u 22:49

JEDNA korisnica Doma za stara lica u Surdulici preminula je od posledica kovida, potvrđeno je u četvrtak "Novostima" u surduličkoj kovid-bolnici.

ВИРУС УШАО У 20 ДОМОВА ЗА СТАРЕ: Расте број заражених у социјалним установама

Foto B. Barbatesković

Zbog toga su, kako nam je rekao dr Slađan Stanković, iz vranjskog Zavoda za javno zdravlje, testirani svi korisnici i zaposleni u ovoj ustanovi - ispostavilo se da je obolelo devetoro zaposlenih i 16 stanara.

I u Centru za pružanje lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju obolela je jedna štićenica iz Trgovišta, kuvar i stručni saradnik. Prema rečima Saše Ristovića, sekretara Udruženja privatnih ustanova za stare, trenutno stanje u domovima je ozbiljno, ali stabilno.

- U 20 objekata se pojavio virus, ali svega četiri ili pet domova imaju veći broj zaraženih sa slabijim simptomima, tek poneki stanar je sa jačim - kaže naš sagovornik. - Ostale ustanove imaju po jednog ili dva zaražena radnika. Na vreme se reagovalo, pa virus nije ušao u sobe i zarazio korisnike.

Ristović naglašava da postoji opravdana bojazan da se virus može raširiti po domovima. Na osnovu toga je data preporuka, od Ministarstva za rad, domovima, da se organizuje smenski rad u trajanju od 14 dana:

- Mnogi razmatraju svoje mogućnosti, a neki su počeli sa ovakvim načinom rada. Dom "Topalović" iz Kladova ima problem oko nabavke kiseonika koji ne dobija od nadležne bolnice, a zaraženi korisnici nisu smešteni u bolnicu, već su ostavljeni u ustanovi da se leče.

Prema saznanjima "Novosti", i u državnom domu za stare u Obrenovcu ima zaraženih - dvadesetak stanara i tri radnika.

Na današnji dan u svim ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih bilo je 248 zaraženih korisnika i 165 zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije