DOKTOR KON O UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA: Lekari su predložili skraćenje radnog vremena kafića, evo kada bi se zatvarali

Tanjug

14. 11. 2020. u 20:11

EPIDEMIOLOG Predrag Kon izjavio je večeras da je medicinski deo Kriznog štaba predložio da nova mera u sprečavanju daljeg širenja koronavirusa bude skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 18 časova, a koja bi, kaže, bila oročena na dve nedelje.

ДОКТОР КОН О УГОСТИТЕЉСКИМ ОБЈЕКТИМА: Лекари су предложили скраћење радног времена кафића, ево када би се затварали

Foto: Printskrin Kurir TV

Kon je za TV Pink istakao da na sednicama Kriznog štaba nije razgovarano o uvođenju policijskog časa, kao ni o produžetku jesenjeg raspusta.

Ističe da je medicinski deo štaba saglasan u tome da su mere koje već postoje dobre i da bi trebalo više da se poštuju.

Te mere su, podseća, obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, preporuka da se maske nose i na otvorenom prostoru posebno u pešačkim zonama, pravila o fizičkog distanci i dezinfekciji u ugostiteljskim objektima i radnjama uslužne delatnosti.

Kon ističe da i današnji broj zaraženih pokazuje da brojke rastu i dodao da je u Beogradu najkritičnija situacija jer je danas od ukupnog broja zaraženih 1.700 iz prestonice.

To je pokazatelj, dodaje, da se mere i dalje ne poštuju, te da su potrebne dve nedelje rigoroznijih mera, a koje se pre svega odnose na noćne klubove, kako bi se "kriva zaravnala".

Krizni štab je, ističe, svestan i ekonomskih posledica pojedinih mera, ali, dodaje, broj zaraženih mora da se zaustavi kako bi bolnički sistem mogao da izdrži pritisak.

- Neamo vremena, brojke jako brzo idu gore, brzo se popunjavaju bolnički kreveti, možemo da improvizujemo i tražimo dodatni prostor, ali će i dalje brojke ići gore - ukazao je Kon.

Istakao je da na Kriznom štabu nijednom nisu govorili o uvođenju policijskog časa iako bi, kaže, ta mera dala najbolje rezultate što se u pokazalo, navodi, u Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

Međutim, dodaje, ta mera izazvali bi velike ekonomske i političke posledice.

Kon navodi da ni o produžetku jesenjeg raspusta nije bilo reči, jer se, kaže, školska sredina pokazala kao odgovorna.

- O produžetku raspusta bilo je reči 6. novembra, ja sam to predložio, ali ostali deo Kriznog štaba to nije prihvatio jer su smatrali da je situacija u školama stabilna. Međutim, primećen je sve veći broj zaražavanja i kod dece, zato mislim da će to biti jedna od tema na narednim sednicama - kaže Kon.

Kada je reč o dolasku naših građana za vreme praznika, Kon je rekao da njima neće biti zabranjen ulazak u zemlju, već će se, kao i do sada, prijavljivati i biti u nadzornom sistemu koji je uveden ovog leta.

- Tu nije moguće napraviti ništa drastično novo, jedino što može da se uvede jeste obavezan PCR test za naše građane, ali njima ne može biti zabranjeno da uđu u zemlju, dok strancima može - rekao je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu