„DANAS ĆEMO IMATI VIŠE OD 4.000 ZARAŽENIH“ Dr Kon: Bio sam i na ratištu, ali ovo je neuporedivo teže za sistem

Novosti online

17. 11. 2020. u 09:52

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i pričao o činjenici da su ponedeljkom brojke uvek manje, jer se manje ljudi testira vikendom.

„ДАНАС ЋЕМО ИМАТИ ВИШЕ ОД 4.000 ЗАРАЖЕНИХ“  Др Кон: Био сам и на ратишту, али ово је неупоредиво теже за систем

Foto: Tanjug

- Epidemija u Srbiji nije pod kontrolom, ne, sve vreme na neki način imamo pod kontrolom situaciju, ali uz ogromno angažovanje, i još beležimo porast. Danas očekujem da će najverovatnije biti maksimalan broj do sada, tako da ne možemo da kažemo da se stabilizovalo -  rekao je Kon koji nije želeo da "licitira brojkama".

Dodao je da će taj broj danas biti blizu, ili više od 4.000 novozaraženih.

- U ovoj nedelji, očekivali smo zaravnjenje krive, ali očigledno nismo sprovodili te mere dovoljno da bi se to dogodilo. Ovaj porast koji danas očekujemo, videćemo u narednih nekoliko dana, probaćemo da ga stabilizujemo ali je na visokom nivou. U Beogradu je kritična situacija, ne može se drugačije reći - kazao je Kon na Prvoj televiziji.

Naglasio je već sada zdravstveni sistem ne može regularno da funkcioniše.

- Ovo sada je neuporedivo teže za zdravstveni sitem. Bio sam i na ratištu, preživeli smo bombardovanje, ali ovo je neuporedivo teže za sistem - naglasio je on.

Prema njegovim rečima postoje dva paralelna sveta. Onaj koji se bori s virusom, i onaj koji ga negira.

Priliv virusa u škole sigurno sledi, ali one ne moraju biti "isključene", odnosno problem je kompleksan jer se mora pratiti i koliko nastavnika će možda oboleti i samim tim hože li ih biti dovoljno za obavljanje nastave. Ali,s ve to, kako kaže, zavisiće od škole do škole.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je izjavio da će do 20. decembra kriva biti zaravnjena, Kon je rekao da "to svi želimo".

- To bi i trebalo da se desi, ja sam i ranije naglašavao da mi sada prvi put imamo iskustvo s ovim virusom na prelasku iz jeseni u zimu. Da, želimo da bude tako i očekujemo, ali da li će biti, videćemo -  rekao je on.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)