KO JE BIO PATRIJARH IRINEJ? Na krštenju dobio ime Miroslav, po završetku Gimnazije odredio svoj put

Novosti online

20. 11. 2020. u 07:37

NjEGOVA Svetost Patrijarh srpski G. Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane.

КО ЈЕ БИО ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ? На крштењу добио име Мирослав, по завршетку Гимназије одредио свој пут

Foto: V.Danilov

Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istoga meseca na dan Sv. Petke 27. oktobra 1959. u crkvi Ružica ispod Kalemegdana, biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. 1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za episkopa niškog gde se do imenovanja za patrijarha nalazio.

Patrijarh Irinej je bio vredan delatnik kao Episkop niški. Godine 1987. počela je izgradnja novog hilandarskog metoha, jer je stari koji se nalazio preko puta Saborne crkve srušen 1947. godine. Po projektu Aleksandra Radovića na padinama Delijskog visa izgrađen je hram posvećen Svetom Savi prvom arhiepiskopu srpskom i ocu nacije srpske, a temelje hrama je osvetio episkop niški g.g. Irinej. Crkva Sv. Save je u mnogome inspirisana hilandarskim hramom (Milutinovom crkvom). Građena je kao trikonhosna bazilika sa centralnim kubetom koje nose pilastri. Iznad priprate se nalaze dva manja kubeta. Sa zapadne strane je dozidan ulazni trem slično Lazarevoj priprati u Hilandaru, s tim što je ovaj trem otvoren i zastakljen poluobličastim svodovima. Pored crkve sazidan je veoma lep konak.

Godine 1997. postavljen je kamen temeljac za novu crkvu koja je počela da se gradi na novom niškom groblju i biće posvećena vozdviženju časnog krsta. Osvećenje temelja izvršio je episkop niški g.g. Irinej. Na Lazarevu subotu (Vrbica) 03.04.1999. godine, u novom niškom bulevarskom naselju, u parku na trgu Svetih Konstantina i Jelene pored škole Sveti Sava, izvršeno je postavljenje i osvećenje temelja nove crkve. Osvećenje je izvršio vladika niški g.g. Irinej sa sveštenstvom. Projekat crkve uradio je arhitekta Jovan Mandić. Crkva ima elemente raške graditeljske škole, mada je pomalo neuobičajena realizacija takvog hrama sa dva zvonika. Crkva je posvećena Sv. caru Konstantinu i njegovoj majci carici Jeleni (što je ujedno i niška gradska slava). Hram se nalazi na divnom mestu u može se reći centralnom gradskom parku, i svakako će doprineti lepšem izgledu celog ambijenta. Ovoj crkvi gravitira ogromno naselje od oko 80 000 ljudi. Izgradnjom ove crkve bio bi u mnogome ublažen problem nedostatka pravoslavnih hramova, a stanovnici ovih naselja neće morati nedeljom i drugim praznicima da pešače 3-4 kilometra do najbliže crkve.

I po drugim delovima eparhije niške vidljiva je velika građevinska aktivnost, kako na izgradnji novih, tako i na obnovi postojećih hramova i manastira. Momentalno se diže približno 40 hramova na teritoriji niške eparhije. Približno ovom broju je i broj crkava koje se obnavljaju.

Godine 1998. je prvi put posle 50 godina za hramovsku slavu niške Saborne crkve, Duhove, obnovljena je velika litija ulicama grada Niša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)