DR KON: Srbija u kritičnoj situaciji, u Beogradu puni kapaciteti

Novosti online

19. 11. 2020. u 20:35

ČLAN Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da je Srbija u kritičnoj situaciji, posebno u Beogradu, gde je epidemiološka situacija iz vanredne prešla u katastrofalnu jer, kako kaže, nema prostora za dalji prijem pacijenata zbog čega se prevoze u druga mesta.

ДР КОН: Србија у критичној ситуацији, у Београду пуни капацитети

Foto: Printscreen

Navodi da se porast broja obolelih registruje i u unutrašnjosti Srbije i da je mali broj mesta gde situacija nije vanredna, ali ocenjuje da još ima prostora do tzv. italijanskog scenarija.

- Video se potencijal virusa, daleko brže raste broj obolelih nego što je bilo na samom početku, u prvom talasu. Još ima prostora do tzv. italijanskog scenarija i elastičnost našeg zdravstvenog sistema je nešto što je izuzetno - rekao je Kon za RT Vojvodine.

Kon je u emisiji Pravi ugao rekao da grupa svih direktora kovid bolnica, zajedno sa ministrom na čelu, napravila sistem otvaranja novih bolnica i proširivanja kapaciteta kakav on nigde nije video, niti učio o njemu, ali koji funkcioniše.

- U tim situacijama je dva puta bila zatvarana ortopedija na Banjici. Mi žrtvujemo na drugoj strani delove sistema kada otvaramo kovid bolnice, a smanjujemo kapacitete za lečenje ostalih bolesti. Na kraju će da se vidi koje su posledice, niko ne sme da kaže da ih neće biti - rekao je Kon.

Izrazio je mišljenje da nećemo doći u situaciju da se neko vrati, a da ne može da mu se pruži pomoć, te dodao da verovatno može da se desi da bude brže otpuštanje obolelih od kovida.

Kon je rekao da je loše to što Krizni štab nije uspeo da obezbedi da se sprovode mere, ali da je sama organizacija posla dobro sprovedena.

Po svim informacijama sa Kriznog štaba, kaže Kon, ima svega dovoljno - od testova i dijagnostike, do samih lekova, kiseonika.

Kon objašnjava da je korona virus ušao u porodicu, da je prošao sa mesta zaražavanja, te da su sada zakasnele mere kada je trebalo ekstremno naglo delovati na noćne klubove, mesta za zabave, slavlja, svadbe, rođendane koji su se dešavali tokom čitavog leta, pa i septembra.

Kon ističe da je podrška koja je data u samom startu pandemije nezaboravna u istoriji preventivne medicine Srbije, ali smatra da u ovom trenutku podrške medicinskom delu kriznog staba nema dovoljno.

Na pitanje šta ćemo dalje da radimo i da li je došlo vreme da se zatvorimo poput mnogih država Evrope, Kon kaže da ne veruje da su se sve te zemlje baš potpuno zatvorile i da mi vidimo sve to samo preko televizije.

- Da snimite Beograd u 22 čas isto bi videli, nije bilo nikoga na ulicama. To su sada procene da li je potrebno potpuno zatvaranje ili još skraćivati radno vreme. Struka je jasna - a to je zabrana kontakata i korišćenje maski maksimalno - zaključio je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili