PROČITAJTE: Poslednji intervju patrijarha Irineja za Novosti

Novosti online

20. 11. 2020. u 07:52

PARTIJARH Srpski Irinej preminuo je danas.

ПРОЧИТАЈТЕ: Последњи интервју патријарха Иринеја за Новости

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve ljubazno se odazvao pozivu "Večernjih novosti" pre nešto više od mesec dana da se, povodom 67. rođendana naše kuće, osvrne na najznačajnija društvena i politička pitanja i izazove koji se postavljaju pred našu zemlju i narod.


Prenosimo intervju u celosti.

Za Kosovo i Metohiju sam izuzetno vezan, proveo sam tamo 18 godina života. Albanski političari zbog otvorene podrške moćnih zapadnih država nisu voljni ni da razgovaraju, a kamoli da pregovaraju sa srpskom stranom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uhvatio se ukoštac sa mnogobrojnim problemima Kosova i Metohije. On se pokazao kao odgovoran državnik po mnogim nacionalnim pitanjima. Sud o njegovom radu su dali građani na izborima.

U izuzetno osetljivom i složenom trenutku za Srbiju, srpski narod i njegovu crkvu, kada se raspetljavanje kosovskog čvora našlo u fokusu i najvećih svetskih sila, ovo je u intervjuu za naš list poručio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Srpski prvojerarh u godini u kojoj Srpska patrijaršija obeležava stogodišnjicu svoje obnove napunio je 90 godina. Na osnovu svog bogatog životnog, monaškog, arhijerejskog i patrijaršijskog iskustva, poručio je tada da moramo da se držimo svojih korena, ali i da čuvamo veru i tradiciju. Njegovoj svetosti u mislima neprekidno je bilo Kosovo i Metohija, a posebno Srbi koji su morali da tamo ostave domove i imovinu. Svoje molitve patrijarh Irinej neprekidno je uznosio za dobrobit ne samo Srba, već i svih naroda sa kojima delimo životni i geografski prostor, jer je bio uveren da naš narod može da bude najčvršća veza Istoka i Zapada.

* Srbija želi dobre veze sa svima, ali stiče se utisak da smo između "čekića i nakovnja". Zapadu smeta naša bliskost sa Rusijom, a sve češće nas prekorevaju i zbog ekonomskih veza sa Kinom. Imamo li dovoljno snage da sačuvamo prijatelje i ostanemo svoji?

- Mi smo kao narod već navikli da budemo između Istoka i Zapada. Istorija nas uči da smo često bili poligon sukoba i da smo zbog toga platili visoku cenu. Imam utisak da smo danas spremni da budemo čvrst i stabilan most između Istoga i Zapada. I jednoj i drugoj strani verovatno će biti potrebno vreme dok se ne uvere da možemo svima biti pouzdan partner i prijatelj. Pritom, ostaćemo dosledni svojim korenima i tradiciji. Mi smo mali narod bez osvajačkih ambicija, ali volimo slobodu i pravdu više od svega.

* Kosovo i Metohija je alfa i omega srpske i unutrašnje i spoljne politike. S obzirom na odnos snaga u svetu, mislite li da postoje uslovi da se ovo pitanje primakne svom rešenju? Kako bi po vama ono trebalo da izgleda?

- Na Kosovu i Metohiji sam proveo veliki deo svog života. U Prizrenskoj bogosloviji sam bio đak, zatim, profesor i rektor. Kada sam prvi put došao u Prizren tamo je živelo oko 16.000 Srba. Koliko je danas tamo Srba? Uvek sam govorio da u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji prvi uslov treba da bude bezbedan povratak oko 250.000 Srba, proteranih u periodu od 1999. do 2004. godine. Međunarodna zajednica treba da pomogne, najpre, po tom pitanju, pa tek onda da organizuje razgovore o drugim temama.

* Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić uporno ponavlja da neće prihvatiti nijedan plan po kojem će Srbija biti ponižena i po kojem će izgubiti sve, a da ništa ne dobije zauzvrat, deo javnosti stalno upozorava na moguću izdaju nacionalnih interesa...

- Tačno, već osam godina slušamo kako "sprema izdaju" Kosova i Metohije. Postavljam samo pitanje da li ima smisla unapred osuditi čoveka za nešto što nije učinio, samo zato što neki smatraju da će učiniti.

* Koliko je, po vašem mišljenju, sporazum iz Vašingtona dobar put da Srbi i Albanci postignu kompromis? Verujete li u iskrenost SAD da pomognu u ovom procesu?

- Naš narod je u mnogim prilikama posvedočio prijateljski odnos prema Sjedinjenim Američkim Državama. Pogledajte koliko je tamo Srba koji su svojim znanjem i radom doprineli razvoju Amerike, a to čine i danas. Još uvek se pitam čime smo zaslužili da nas bombarduju 1999. godine? Oni su velika politička, ekonomska i vojna sila koja je do sada bila isključivo na strani Albanaca, uprkos našim molbama da treba objektivno sagledati krizu na Kosovu i Metohiji. Mislim da treba prepustiti Srbima i Albancima da se sami oko svega dogovore bez nametanja "rešenja" u korist samo jednog naroda. U tom pogledu Sjedinjene Američke Države mogu odigrati veliku i istorijsku ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju