HRIZOSTOM ILI PORFIRIJE ČUVAJU TRON Ko će upravljati SPC do izbora novog patrijarha?

V.N.

20. 11. 2020. u 08:52

PREMA Ustavu Srpske pravoslavne crkve i drugim crkvenim pravilima, u slučaju smrti crkvenog poglavara, sva vlast prelazi na Sveti Arhijerejski Sinod.

ХРИЗОСТОМ ИЛИ ПОРФИРИЈЕ ЧУВАЈУ ТРОН Ко ће управљати СПЦ до избора новог патријарха?

Foto N. Skenderija

Ovo crkveno telo određuje mjestobljustitelja, čuvara patrijaršijskog trona, koji će zamenjivati patrijarha do izbora novog. Obično je to najstariji arhijerej koji je i član Sinoda.

Prema trenutnom sastavu ovog tela, koji mnogi nazivaju crkvena vlada, ova dužnost trebalo bi da pripadne mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu (Jeviću).

Prema jednom od tumačenja, član Sinoda bi mogao da postane mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić), koji je trenutno ima funkciju zamenika člana ovog tela. U ovom slučaju, upražnjeni tron biće njemu poveren na čuvanje, jer iako po godinama mlađi, ima duži staž mitropolita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara