KAKO SE BIRA NOVI PATRIJARH? Ovo je procedura za izbor poglavara SPC

Novosti online

20. 11. 2020. u 13:51

PATRIJARH Irinej, 45. po redu, preminuo je danas u Beogradu nakon višenedeljne borbe sa koronavirusom. Dok čitav srpski narod žali patrijarha, Srpska pravoslavna crkva već mora da razmišlja o tome ko će doći na njeno čelo, jer je rok za izbor novog poglavara SPC tri meseca.

КАКО СЕ БИРА НОВИ ПАТРИЈАРХ? Ово је процедура за избор поглавара СПЦ

Foto N. Skenderija

A proces izbora nije jednostavan. Naime, izbor patrijarha srpskog, koji je od 22. januara 2010. godine bio patrijarh Irinej, vrši se na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, proširenom i aktivnim vikarnim episkopima, i to najkasnije u roku od tri meseca od dana kada se patrijaraški presto uprazni. Patrijarh se bira između aktivnih eparhijskih arhijereja koji upravljaju eparhijom najmanje pet godina.

Patrijarh srpski se bira kada je prisutno najmanje dve trećine članova, pod predsedništvom najstarijeg arhijereja po posvećenju i to žrebom između trojice kandidata izabranih tajnim glasanjem i apsolutnom većinom. Odsutni arhijereji mogu ovlastiti druge eparhijske arhijereje da umesto njih glasaju, s tim što jedan arhijerej može biti opunomoćen samo jednim glasom.

Kako su ocenili u samoj Patrijaršiji, na ovaj način izbor je "po volji božijoj i meri naroda".

Inače, ranije je patrijarha srpskog birao Izborni sabor Srpske pravoslavne crkve, koga su pored arhijereja sačinjavala i pojedina sveštena i svetovna lica.

Patrijarh srpski, čija puna titula glasi "arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski", vrhovni je poglavar Srpske pravoslavne crkve. On je predsednik je Svetog arhijerejskog sabora, Svetog arhijerejskog sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora. Patrijarh ima sva prava i dužnosti eparhijskog arhijereja u svojoj Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj i njom upravlja uz pomoć svojih vikarnih episkopa.

(Kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...