USPOMENA IZ MLADOSTI: SPC objavila dirljivu fotografiju patrijarha Irineja sa majkom

Novosti online

20. 11. 2020. u 17:50

PARTIJARH Srpski Irinej preminuo je danas.

УСПОМЕНА ИЗ МЛАДОСТИ: СПЦ објавила дирљиву фотографију патријарха Иринеја са мајком

Foto: SPC

Podsetimo, patrijarh Irinej primljen je 5. novembra u Vojnomedicinski centar na Karaburmi u Beogradu. Dan ranije, konstatovano je da je pozitivan na virus korona.

Srpska pravoslavna crkva objavila je do sada neviđenu fotografiju Irineja sa svojom majkom Milijanom.

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane.

Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Telo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim Patrijarhom.

Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkokm u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo a telo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a