"KO NE BUDE IMAO MASKU, DOBIĆE JE ISPRED HRAMA": Crkva sluša preporuke lekara uoči sahrane patrijarha Irineja

Novosti online

21. 11. 2020. u 18:42

MITROPOLIT Porfirije poručio je da Crkva apeluje na sve vernike i građane, koji će danas i sutra doći kako bi odali počast i oprostili se od patrijarha Irineja, u potpunosti poštuju savete struke.

КО НЕ БУДЕ ИМАО МАСКУ, ДОБИЋЕ ЈЕ ИСПРЕД ХРАМА: Црква слуша препоруке лекара уочи сахране патријарха Иринеја

Foto: B. Subašić

On je otkrio i kakve će mere biti preduzete uoči sahrane koja će biti održana sutra.

- Sutra u 9 sati će se služiti Sveta liturgija, telo Njegove svetosti biće izloženo u Hramu. Tom prilikom mi smo odlučili da bez pogovora poslušamo glas struke i da unutra budu samo episkopi i sveštenstvo koje će vršiti liturgiju. Narod će u mimohodu prolaziti pored odra i moći da, uz poštovanje mera, iskaže počast i poštovanje - rekao je on.

Mitropolit je još jednom iskoristio priliku i uputio apel i, kako je rekao, zahtev, da svi oni koji budu došli sutra u Hram, imaju adekvatnu zaštitu odnosno maske.

- Na ulasku u sam Hram biće organizovan doček ljudi od strane obezbeđenja, pa će svakome ko ne bude imao masku da je daju. Prolaziće se pored odra, zastati nekoliko trenutaka i onda treba da izađe napolje. Ispred će biti postavljeni video bimovi i narod će tako moći da učestvuje u ispraćaju - objasnio je mitropolit.

Sveta zaupokojena liturgija, koji će služiti mitropolit Hrizostom, prisutni 12 sveštenika i četiri đakona počinje u 9 časova.

Na Liturgiji će besediti episkom bački Irinej, a u 11 časova počinje opelo.

Telo upokojenog patrijarha biće položeno u kriptu u Hramu Svetog Save, gde sutra osim episkopa i sveštenstva, niko više neće moći da uđe.

Građani i vernici će na patrijarhov grob moći da dođu u narednim danima.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara