ZBLIŽIO NAS SVETI SAVA: Milovan Vitezović o patrijarhu Irineju

Milovan Vitezović

22. 11. 2020. u 07:34

SA patrijarhom Irinejom zbližio me je Sveti Sava. Radio sam scenarije za prve Svetosavske akademije u Sava centru. Poseban naš zajednički poduhvat je bio dobijanje saglasnosti za objavljivanje knjige "Sveti Sava u Ruskom carskom letopisu", za šta je trebala i saglasnost Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije, koju je kod nas objavio Zavod za udžbenike.

ЗБЛИЖИО НАС СВЕТИ САВА: Милован Витезовић о патријарху Иринеју

Milovan Vitezović

A pisanje uvoda za treću knjigu o Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Irineju bila je za mene velika počast ali i strepnja - piše u autorskom tekstu za "Novosti" književnik Milovan Vitezović, koji je imao priliku da tokom godina bolje upozna i sarađuje sa počivšim poglavarom SPC.

U UVODU za knjigu o patrijarhu Irineju, objavljenu na Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca 2013, Vitezović piše:

- Imao sam čast da poznajem trojicu srpskih patrijarha u svojim dostojanstvima kojima su služili veri i narodu u teškim, pa i zlim vremenima. Patrijarh German je, sa dostojanstvenom strogošću, koja se mogla učiniti i gordom, čuvao veru i crkvu u vremenu ateističkog jednoumlja i odnarođavanja, koliko drugih, najviše od Srba ponetih u ateističkoj vlasti, ne pristajući ni na kakva poniženja.

Patrijarh Pavle je, i izgledom čoveka kome je ceo život u postu i saobraznim postupcima, bio sav u askezi. Njom nas je čuvao u dobu bujanja zla koje je došlo raspadom Jugoslavije. Dok su se nezaslužene krivice sa svih strana svaljivale na Srbe, patrijarh Pavle ih je opominjao da ostanu Gospodnji ljudi, koji nepravde trpe ne čineći ih i da se za zlom ne povedu: "Bogu se molimo da ono što nas je snašlo ne snađe nijedan narod, nijednu državu u svetu."

PATRIJARH Irinej se u svoj svojoj neposrednosti pokazao u narodu srpskom, vraćajući mu veru u sebe, a time i snagu, posle lomova koje je preturio preko glave, lomova koji su mu nad glavom i koje baš pretura i onih koji dolaze i koje valja pregrmeti.

Patrijarh Irinej, koga "sve rane roda bole", misli šta treba da kaže. I tako govori, znajući šta ne sme da prećuti. Samo Srpska pravoslavna crkva zna sve vekovne patnje Srba, uvek u istrajavanju u veri, kao jemstvu svoga opstajanja. Patrijarhovim brižnim glasom govori Srpska pravoslavna crkva i podseća da je ona stalno bila sa svojim vernicima, deleći s njima dobro i zlo, radujući se i malom dobru i trpeći velika zla.

U višedecenijskom duhovnom životu, u raznim duhovnim činovima, patrijarh Irinej je, kroz ispovesti mnogih, spoznavao duhovna svojstva svoga naroda, spoznajući pritom i sebe samog. Njegova visoka obrazovanost, erudicija i njegov negdašnji duhovno-pedagoški rad doprinose njegovom samopouzdanom i tačnom obraćanju u svakoj prilici, da sve pravo kaže. To ga čini koliko velikoumnim toliko i narodnim patrijarhom koji govori bez suzdržanosti, siguran da govori istine prema kojima i dela.

SA SVAKIM čovekom iz naroda patrijarh Irinej govori kao rođak. Time istovremeno ističe i svoje i dostojanstvo i plemenitost srpskog naroda. Patrijarhova blagost, razložnost i uverljivost upućuju na neprekidnu brigu kojom se SPC posvećuje svome narodu u svim srpskim zemljama, u svim dijecezama i o svakom Srbinu ma gde da se nalazio.

Postoje ljudske osobine koje retko idu zajedno kod jedne ličnosti, što kod patrijarha Irineja nije slučaj, kod njega su u saglasju blagost i nepopustljivost. Takav ne prima krivice srpskog naroda tamo gde ih nema i gde ih nije bilo.

Otkad je ustoličen na pećki patrijaršijski tron, misli Njegove svetosti najviše su upućene na pitanje života i opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, na temelju SPC. Te misli prevladavaju sada u svim delanjima Svetog sinoda, u patrijarhovim susretima sa prvim pravoslavnim duhovnicima sveta, sa predstavnicima drugih konfesija, sa svetskim diplomatama, sa najviđenijim ljudima nauke, umetnosti, politike. Te misli su u patrijarhovim i Sinodovim poslanicama. One su u pismima u kojima Njegova svetost iznosi stavove SPC o političkim odlukama o KiM. Ma gde da su pisana, ona dolaze sa pećkog patrijaršijskog trona i poseduju svetosavsku odgovornost.

Po državnom ustrojstvu Srbije, crkva je odvojena od države. Ali nije od naroda. U taj narod veruje patrijarh Irinej, da će i sada ostati veran svojoj istoriji, svojoj kulturi i svojoj veri.

"Svesni smo značaja objedinjavanja Evrope i podržavamo učešće Srbije, ali ne po cenu odricanja od dela države, svetinja i svoga naroda", kaže sa pravom naroda patrijarh Irinej, smatrajući da Evropa nije preča od Srbije i dodaje nešto što bi moglo da nam bude i narodni, i državni, pa i evropski zavet: "Braneći Kosovo i Metohiju, svetinje kojih tamo ima kao zvezda na letnjem nebu, mi, uveren sam, i danas branimo najviše vrednosti evropske civilizacije."

Blagoslovite, Vaša svetosti!

BLAGOSLOV I POSVETA

MOJA knjiga "S milim Bogom - pevanje sa Bogom nadahnutom decom" na prvoj strani ima posvetu: "Knjiga izlazi sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja". U njoj, kaže Vitezović, patrijarh je napisao:

"Ovo su divni stihovi. Imaju i osećanje i misao. Ja sam kroz njih ponovo proživljavao svoje detinjstvo. Pisac je zaista uhvatio detinje iskustvo. Irinej".

Potpisujući ovaj blagoslov, patrijarh Irinej je sa uzdahom rekao:

- Koliko li su mi samo puta u detinjstvu izgovorili "Idi, dete, s milim Bogom."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)