BESEDA EPISKOPA BAČKOG: Mnogi su ga nepravedno osuđivali, a naš patrijarh je bio ovaploćenje mira - On nije umro, on spava

Novosti online

22. 11. 2020. u 10:21

EPISKOP bački Irinej održao je besedu na sahrani patrijarha Irineja.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА БАЧКОГ: Многи су га неправедно осуђивали, а наш патријарх је био оваплоћење мира - Он није умро, он спава

Foto: DBM.

- Draga braćo i sestre, odlukom Svetog Sinoda, pada mi u dužnost da ovim i u isto vreme radosnim povodom uputim nekoliko reči prikladnih za ovaj trenutak. Mi smo u danima kada se u svetu govori, viče i kliče, piše objavljuje o miru,  možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva. A opet, u ove naše dane, mir ni spoljašnji, a pogotovo mir unutrašnji, duhovni, kao da nikad nije bio udaljeniji od čovečanstva, pa i od nas pravoslavnih hrišćana. Zašto je to tako? - započeo je besedu episkop.

Episkop Bački Irinej rekao je da je pratrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama - neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

- Blažene uspomene naš novopredstavljeni patrijarh čije telo leži pred nama, a njegova duša se zajedno sa nama moli u ovom času rastavljajući se od svog tela. Mnogi su spremni da po sebi, sudeći o drugima olako osođuju i presuđuju. Tako je,kao i svi naši arhijereji, tako i naš blaženopočivši patrijarh nepravedno bio osuđivan. Neki su govorili i pisali na svoju i našu sramotu da nije dovoljno savremen, da nema osećanja za savremenog čoveka, a drugi da nije dovoljno rigidan. A treći, opet, kako je suviše popustljiv. Ništa od toga nije istina, zato što je patrijarh naš Irinej bio čovek mira, ovaploćenje mira.

- Sve  moguće ratove, stradanja, raskole, sve je on to morao da preživi i svemu tome da da istinski svetosavski i kosovsko-lazarevski odgovor.

- Zato je bio i omiljen kod ogromne većine ljudi, pre svega kod ljudi sa duhovnom i crkvenom svešću. Svi su razumevali tu jevanđeljsku dobrotu kojom je njegova ličnost zračila. Na najveća moguća poniženja, umeo je da sačuva hladnokrvnost i da uzvrati pažnjom i dobrotom upravo onima koji su mu nanosili nepravdu.

- On nije umro - on spava - završio je episkop Irinej besedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju