ISTORIČAR MILOŠ KOVIĆ ZA NOVOSTI: Smrt patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija je završetak jedne epohe

D.M.B.

22. 11. 2020. u 11:55

VANREDNI profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, istoričar Miloš Ković došao je danas na sahranu patrijarha Irineja.

ИСТОРИЧАР МИЛОШ КОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Смрт патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија је завршетак једне епохе

Foto: Novosti

On je, u izjavi za Novosti, rekao da je smrt patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija i vladike Milana kraj jedne epohe.

- Odlazak svakog patrijarha SPC je završetak jedne epohe. Videli smo šta je to značilo kada nas je na ovom svetu napustio patrijarh Pavle. Sa patrijarhom Irinejem završava se jedna epoha, i to vidimo i po tome što su se gotovo u isto vreme upokojili i mitropolit Amfilohije i vladika Milutin. Dolazi novo vreme, koje ne mora da bude loše po nas. U Crnoj Gori smo posle dužeg vremena osetili ukus pobede, i u tu pobedu nas je vodila SPC. Ako se tako nastavi možda ćemo svedočiti da je u vreme patrijarha Irineja posejano seme pobede. I da će možda vreme koje će doći doneti još neke veće pobede. Odnosi snaga u svetu se menjaju i ako budemo pametni, to sve može da bude u našu korist - rekao je profesor Ković.

Foto: Novosti

On je poručio da se točak sekularizma, pokrenut u 18. veku sada usporio i da se svuda u svetu može primetiti obnova pobožnosti. Profesor ove promene posmatra sa optimizmom.

- Što se tiče crkve, taj točak sekularizma koji je pokrenut u 18. veku usporio je svoj hod. I to vidimo i na zapadnoj hemisferi i u SAD - mi vidimo obnovu pobožnosti. I to je takođe nešto što može da znači bolja vremena za SPC. Dakle ono što se od nas traži u budućnosti, po mom mišljenju, jeste da shvatimo gde je naša snaga, gde su kladenci naše vitalnosti. Da razumemo da njih čuva SPC i da čuvamo svoju crkvu i onda će ona sačuvati nas. Da budemo trezveni i da nastojimo da malo bolje razumemo svet - rekao je istoričar Miloš Ković za Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo