RADUJMO SE JER IDE NA SUSRET SA BOGOM: Mitropoliti dabrobosanski Hrizostom održao potresnu besedu na sahrani patrijarha Irineja

Novosti online

22. 11. 2020. u 12:46

MITROPOLIT dabrobosanski Hrizostom, koji trenutno, kao najstariji vladika u Svetom Sinodu, obavlja dužnost patrijarha srpskoh, održao je besedu na sahrani patrijarha Irineja.

РАДУЈМО СЕ ЈЕР ИДЕ НА СУСРЕТ СА БОГОМ: Митрополити дабробосански Хризостом одржао потресну беседу на сахрани патријарха Иринеја

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je naznačio da je patrijarh Irinej davno krenuo teškim putem.

- Davno je patrijarh Irinej krenuo ovim teškim putem, krenuo je on putem koji ga je vodio i evo sada doveo do Carstva Božijeg - rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je naveo da na današnji dan treba da se radujemo jer naš patrijarh konačno ide na susret sa Bogom.

- Zato danas ne treba da tugujemo, već da se radujemo što konačno ide na susret sa Bogom. Putovao je on, ali se nikada nije predavao, već je bio uzor crkvi i svome rodu. I kada je bio fizički i zdravstveno bio slab, nije poklekao. Molio se Bogu i tražio snage za svaki izazov koji ga snađe, time je pokazivao da je veran crkvi, a ne vlašću. Tome nas je učio patrijarh Irinej, da je crkva svetinja, a svetinja mora biti iznad svih nas, to je čast i dostojanstvo našeg naroda - dodao je on.

On je naglasio da se danas samo privremeno opraštamo od njega.

- Danas se privremeno opraštamo od njega, to je veliki i tužan gubitak za našu crkvu. Pre 20 dana izgubili smo mitropolita Amfilohija, a evo sada ispraćamo i patrijarha Irineja. Ali, ne dopustimo, braćo i sestre da tuga savlada duše naše, budimo hrabri kako njih dvojica i očekuju od nas. Znamo i verujemo da su sa nama, da nas gledaju sa visine i mole se za nas - reči su mitropolita Hristozoma.

- Svojim molitvama bio je i uz Kosovo ravno, u Arilju, Čačku, Nišu, u Americi, Kanadi i Moskvi, zato nemojmo tugovati, braćo i sestre, već naučimo od njega kako da se borimo za sebe i svoj narod - rekao je mitropolit.

- Dragi naš patrijarše, oprosti nas i blagoslovi za sve što pogrešismo i poslušasmo, oprosti što smo te u ovoj pošasti samog ostavili u bolnici, oprosti nam i moli Boga za nas - rekao je mitropolit Hrizostom. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)