IVICA DAČIĆ O IMUNIZACIJI: Srbija može da dobije vakcinu sa svih strana, možda će da se proizovdi i u Srbiji

Tanjug

23. 11. 2020. u 00:24

PREDSEDNIK Skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija može sa svih strana da traži i dobije vakcinu protiv korona virusa i poručuje da je bitno kakva je vakcina, a ne da li dolazi sa Zapada ili Istoka.

ИВИЦА ДАЧИЋ О ИМУНИЗАЦИЈИ: Србија може да добије вакцину са свих страна, можда ће да се произовди и у Србији

Nikola Skenderija

Dačić je za Sputnjik, komentarišući geopolitičke trke da se što pre proizvede i proda vakcina, kao i položaj Srbije u toj trci, rekao da je sada sve politizovano, pa i kupovina vakcina.

- Ne samo zbog politike već i zbog finansija, jer je reč o prodaji više milijardi vakcina. Prednost Srbije je što možemo sa svih strana da tražimo i dobijemo vakcinu. Zato i ne treba da procenjujemo da li ona dolazi sa Zapada ili sa Istoka, već kakva je -  rekao je Dačić.

On je naglasio da nije stručan da daje ocenu i dodao da jedino što iz te oblasti zna jeste da je opšteprihvaćen stav da vakcina protiv kovida-19 mora da bude efikasna i bezbedna.

- Dakle, efikasna u smislu da deluje, a bezbedna u smislu da spreči sve štetne posledice. To znači da moraju da budu obavljena ispitivanja i da postoje sertifikati, odnosno dozvole odgovarajućih nadležnih institucija. Na primer, kada je bila prošla pandemija svinjskog gripa sećam se da je bila situacija da vakcina koja je kružila u Evropi nije dobila dozvolu u Americi- rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Na pitanje za koju bi se on vakcinu odlučio, Dačić je rekao da bi primio onu koja bi bila prva po redu, ukoliko bi sve bile proverene.

- Ako sve imaju dozvolu i sertifikate apsolutno je nebitno odakle dolaze. Vakcine moraju da budu proverene, a sertifikat treba da izda naše akreditaciono telo, a to isto mora da učini i evropsko telo. Ukoliko evropsko telo ne da sertifikat, kao što nije izdalo za kinesku vakcinu tokom svinjskog gripa, onda i mi praktično dolazimo u tešku poziciju, jer ne bismo mogli da je primenimo. Nadam se da ovoga puta nećemo imati takvih problema - rekao je Dačić.

On je dodao da je hitno potrebno da se pronađe vakcina, ali da je isto tako hitno da se svima objasni da je ta vakcina efikasna i bezbedna da "ne bi bilo raznih teorija zavera koje samo mogu da nanesu štetu".

Dačić, kako navodi Sputnjik, ne isključuje mogućnost da se neka od vakcina proizvodi i u Srbiji.

- Mislim da je ova pandemija otvorila mnoga pitanja za razmišljanje, na primer, zašto se nešto ne proizvodi ne samo u našoj zemlji nego i u Evropi. U celoj Evropi niko nije proizvodio zaštitne maske i kada se desilo ovo što se desilo, niko nije mogao da kupi ni zaštitne maske, ni rukavice, jer su se proizvodile na Istoku. Nekada su u bivšoj Jugoslaviji postojale rezerve, ali danas toga nema. Svi danas treba da vodimo računa da nikad više ne dođemo u situaciju da ne možemo da ih kupimo. Ne treba da pričamo o respiratorima kada nismo mogli da kupimo rukavice i maske, što verovatno spada u najprostije proizvode -  rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju