DR KON: Ako otkrijemo 6.000, to je sigurno 60.000 novozaraženih dnevno!

Novosti online

23. 11. 2020. u 09:50

MEDICINSKI deo Kriznog štaba je bio jednoglasan u predlogu rigoroznijih mera protiv korona virusa, iako nije usvojeno sve što je predloženo, rekao je epidemiolog Predrag Kon dodajući da je situacija zahtevala da to bude brzo i striktno.

ДР КОН: Ако откријемо 6.000, то је сигурно 60.000 новозаражених дневно!

Foto: Printskrin Kurir TV

Očekuje da ove mere daju rezultate i poručuje da je važno da svi nose maske jer je, zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva, nemoguće znati ko je sve zarazan.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je zabrana javnog okupljanja za više od 5 osoba na snazi, međutim ističe da nije nikom padalo na pamet da se zabrani sahrana patrijarha Irineja, ali se tražilo poštovanje mera.

Kon kaže da je i on gledao na televiziji da je bilo slučajeva nepoštovanja mera i da nema uvid kako je to izgledalo ukupno gledano. Dodaje da je isto tako video da su mnogi, naročito iz državnog vrha, nosili maske, i da je to bilo veoma pristuno.

Naveo je da je sasvim sigurno došlo do zaražavanja, ali da će se to videti tek posle nedelju dana.

Govoreći o novim merama koje je predložio Krizni štab, Kon je naveo da je medicinski deo bio jednoglasan i da je predlog bio daleko oštriji od onoga što je usvojeno.

Objasnio je da se to ne odnosi samo na zabranu rada do 17 časova (umesto do 18 što je usvojeno), već i da se to odnosilo na uslužne delatnosti, a i broj predloženih tačaka je bio veći.

Predrag Kon je rekao da postoji i nešto što nije prihvaćeno i naglašava da su mere predložene kao nešto što je vrlo hitno, ali počinju da se primenjuju tek od sutra.

Kao obrazloženja za to Kon je naveo pripreme, sahranu patrjarha, ali i ekonomski momenat. Kaže da sve to može da razume, ali da treba da se čuje šta je medicinski deo Kriznog štaba predložio i da je to bilo rigoroznije.

- Ne zato što mi hoćemo da zatvornimo nekog po svaku cenu, nego zato što je situacija tražila da to bude vrlo brzo i striktno - naveo je Kon.

Vidi se usporavanje virusa 

Navodi da se vidi usporavanje virusa, naročito u Beogradu, međutim, kako kaže, tek će da se vidi da li će to da se održi ili će da pada.

Kon je rekao da smo sada na maksimumu, bar što se Beograda tiče i da je sad potrebno da izdžimo jer se nada da će nove mere zaista dati rezultate.

- Pratićemo situaciju iz dana u dan - rekao je Predrag Kon.

Istakao je da je svaki dan bitan za ekonomiju, ali isto tako, kaže, svaki dan je bitan i za usporavanje virusa.

Kaže i da je postojao predlog da maske budu obavezne i na otvorenom, ali da nije bilo potpune saglasnosti ni medicinskog dela Kriznog štaba, pa je ostalo da se one nose tamo gde su kontakti neizbežni.

Upozorio je da je najvažnije da maske nose asimptomatski slučajevi koji ne znaju da nose virus, što znači svi, jer je velika prisutnost virusa u populaciji i ne može da se zna ko je zarazan a ko nije.

Kon je rekao da svakako ima mnogo više zaraženih nego što je to broj otkrivenih slučajeva. Ističe da se taj broj kod nas slobodno može pomnožiti sa deset.

- Ako otkrijemo 6.000, to je sigurno 60.000 - kazao je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)