STARA PRIJATELJSTVA OTIŠLA U ISTORIJU: Međunarodne okolnosti koje su uslovile raspad zajedničke zemlje

Borisav Jović

28. 11. 2020. u 17:42

DRAMATIČAN raspad Jugoslavije i posledice tog raspada, posebno za srpski narod, desile su se u vreme velikih, takoreći tektonskih promena u svetu, koje su umnogome promenile interesovanje za Jugoslaviju i njenu sudbinu.

СТАРА ПРИЈАТЕЉСТВА ОТИШЛА У ИСТОРИЈУ: Међународне околности које су условиле распад заједничке земље

Foto privatna arhiva

Preko noći je nestalo onih koji su bili zainteresovani za njeno postojanje i jačanje, a ojačali su i podigli glave njeni bivši neprijatelji, željni vraćanja na svoje izgubljene pozicije.

Simbol najznačajnijeg političkog događaja toga doba bilo je rušenje Berlinskog zida i ujedinjenje Nemačke. Taj događaj je uznemirio ne samo njene susede već i sve pobednike iz Drugog svetskog rata.

Osnovni principi koje su pobednici Drugog svetskog rata definisali u odnosu na Nemačku bili su:

1) da ne može da bude ujedinjena,

2) da ne može da bude militarizovana i
3) da ne može samostalno da donosi značajne političke odluke.

Nemačka se ne samo ujedinila, ne obazirući se ni na šta, nego je još proglasila da nastavlja da pravno postoji kao Nemački rajh u granicama iz 1937. godine, smatrajući da su nove istočne granice privremenog karaktera.

Takvom javnom prkosu pobednice iz rata nisu mogle ništa. Nemačka je toliko ekonomski ojačala da je počela da se ponaša kao pobednik u svim dosadašnjim ratovima i mnoge pobednike stavila u zavisan položaj.

U skladu s tim bio je i položaj Jugoslavije, ali i njenih podeljenih naroda, čijoj tragediji je veoma doprinela. Jugoslovenska drama se odvijala u vreme jednog svetskog vihora koji je promenio svet.

U Evropi je nastao novi odnos snaga zasnovan na ekonomskoj moći, gde je Nemačka zauzela dominantno mesto.

Evropske države, koje ne žele više nikada da ratuju sa Nemačkom, a sada su u dobroj meri postale od nje ekonomski zavisne, priklonile su se njenoj politici. Zemlja koja je izazvala Drugi svetski rat i u njemu bila poražena, danas realno vlada Evropom. Velike svetske ekonomske sile, SAD, Rusija i Kina, Nemačku vide kao glavnog partnera i saveznika u Evropi i nisu zainteresovane da stanu na stranu bilo koje zemlje koja s njom ima nesuglasice. Srbija je to osetila na svojoj koži.

Srpski problem nisu želele da uvažavaju čak ni nesvrstane države, njihov najveći broj. U jugoslovenskim sukobima najviše su pokazivale interes za muslimane i njihovu sudbinu.

Srbija je u najtežem periodu svoje istorije ostala sama.

Nastao je novi odnos snaga iz koga je proizišao novi interes država. Stara prijateljstva su otišla u istoriju. Niko ih ne osporava, ali novo vreme donosi nove prijatelje na bazi novih interesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista