"SMATRAO SAM GA DUHOVNIM OCEM": Bocan Harčenko o Irineju - veliki gubitak za pravoslavni svet

Tanjug

23. 11. 2020. u 18:08

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je smrt srpskog patrijarha Irineja veliki gubitak i za Srbiju i za ceo pravoslavni svet.

СМАТРАО САМ ГА ДУХОВНИМ ОЦЕМ: Боцан Харченко о Иринеју - велики губитак за православни свет

Foto: Tanjug

Bocan-Harčenko je u saopštenju za javnost istakao da su ljubav patrijarha koju je iskazivao prema ljudima, najveći intelekt, mudrost, pronicljivost ozarivali svakog ko je imao sreće da razgovara sa njim.

- Nerazdeljivu pažnju je poklanjao dešavanjima u srpskom kraju Kosovo i Metohija i u Republici Srpskoj, njegov savet je uvek pomagao u radu na tim pravcima. Vodio je brigu o pravoslavnom stanovništvu Balkana, podržavajući i učvršćivajući pastirsku ulogu Srpske pravoslavne crkve. Sve snage je posvećivao zaštiti verskih kanona, sprečavajući napade na jedinstvo pravoslavlja - rekao je ruski ambasador.

Životno delo patrijarha Irineja bio je završetak unutrašnjih radova u blagolepnom hramu svetog Save u Beogradu, rekao je Bocan-Harčenko i dodao da mu je drago da Rusija u tome pomaže.

- Siguran sam da će zaveti Patrijarha Irineja i njegovo samopregorno služenje zauvek biti za nas izvor svetlosti, nadahnjujući na nove blage poduhvate - istakao je ruski ambasador.

Naveo je da je njegovu smrt doživeo i kao ličnu tragediju, jer je patrijarha Irineja smatrao svojim duhovnim ocem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere