PREPORUČUJU GA PROTIV KOVIDA: Naš poznati imunolog objasnio koliko dugo smemo da pijemo D vitamin

Novosti online

24. 11. 2020. u 19:45

JAČANjE imuniteta trebalo bi da bude svakodnevna briga, a ne samo u kriznim zdravstvenim situacijama poput epidemije korona virusa.

ПРЕПОРУЧУЈУ ГА ПРОТИВ КОВИДА: Наш познати имунолог објаснио колико дуго смемо да пијемо Д витамин

Foto: RTS printskrin

Prirodno je da su mnogi zainteresovani za ovu temu, pa traže odgovore na raznim stranama. Mnogo je i neproverenih i nepouzdanih informacija, saveta i preporuka.

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog rekao je da je za jačanje imuniteta važno da se svakodnevno unose vitamini C i D, kao i cink i selen.

- Imunitet se gradi celog života. Čak se gradi i pre rođenja za vreme boravka u utrobi majke... Trebalo bi da nekoliko nedelja pre nego što se sve desi, da se podigne visina vitamina D. Za podizanje ovog vitamina u organizmu potrebno je vreme - rekao je Kamenov.

- Vitamin D se ne unosi samo hranom, on se unosi preko sunca. Kada ga nema dovoljno, mi smo u jednom velikom deficitu - napomenuo je.

Govorio je i o značaju probiotika, te istakao da su oni važni kada nam je "ornganizam opterećen virusima i otrovima". Govoreći o hrani i tome ima li prirodnih probitika ima u njoj, rekao je da ima, da postoje, kao i da to mnogi znaju. Međutim, kad neko ima problem, njemu prirodni probiotici ne pomažu.

- Nas probiotici štite od virusa... i oni sa D vitaminom oni deluju kopmplementarno - poručio je te dodao da treba čitati deklaracije, jer pojedini pretaprati mogu da budu "poprilično štetni".

(TV Prva)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a