LONČAR UPOZORIO: Virus ušao u porodice - samo ovako možemo da se zaštitimo!

Novosti online

26. 11. 2020. u 21:26

MINISTAR zdravlja Srbije Zlatibor Lončar govorio je večeras o novim merama, epidemiološkoj situaciji u Srbiji i stanju u bolnicama.

ЛОНЧАР УПОЗОРИО: Вирус ушао у породице - само овако можемо да се заштитимо!

Tanjug

On je na početku emisije "Četvrtkom u 9" na RTS zamolio da "ne plašimo građane" budući da svakodnevno "čitaju bombastične naslove", već da "govorimo o činjenicama".

- Narodna skupština je ogledalo građana. Naš cilj je da građanima kažemo istinu, kakva god da je ona, moraju da znaju istinu kakva god da je. Mi i do dan-danas ne znamo dovoljno o korona virusu. Dokazano je i činjenica je da su ovi brojevi direktno srazmerni našem ponašanju u vreme korona virusa. Ne postoji nijedna mera sem "stopa", koji će dati najbolji rezultat - rekao je Lončar.

On je podsetio da je virus ušao u porodice, zbog čega je jedini lek "da izbegavamo kontakte".

- Imate baku i deku koji se pridržavaju svih mera. Ali, imaju svoje unuke koji ne vode računa, izlaze, nemaju nikakav zdravstveni problem. Svi žive u istom dvorištu ili u jednoj kući. Opuste se na nekoliko minuta, dođu do bake i deke i traže džeparac bez maske. Tada prenesu virus baki i deki koji završe u bolnici, sa većim ili manjim komplikacijama - objasnio je kako se najčešće događa zaražavanje u porodicama.

Za sve pacijente, podvukao je, ima mesta, ali nije poznato da li će to biti u Beogradu ili u nekom drugom mestu u Srbiji.

- U ovoj situaciji da neko kaže da neće da ide van Beograda jer je on iz Beograda, to je nedopustio, ali i to se dešava. Taj problem prave ljudima koji su heroji ovoga doba, od lekara do spremačica.

Na pitanje koliko smo daleko od situacije da neće biti mesta ni u nekom drugom gradu za hospitalizaciju pacijenata, ministar napominje da to zavisi od nas.

- Ne postoji zdravstveni sistem na svetu koji može da izdrži da se u kratkom roku zarazi veći deo države. A to se dešava - podvukao je Lončar.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...