UMRO PROTA MOMČILO: Preminuo u jutarnjim časovima

V.M.

30. 11. 2020. u 13:38

U Loznici se, jutros, upokojio protojerej stavrofor Momčilo Vasiljević(73), koji je bio višegodišnji starešina crkve lozničke i, pre doga, dobropotočke u Krupnju, u Rađevini.

УМРО ПРОТА МОМЧИЛО: Преминуо у јутарнјим часовима

Foto: V.Mitrić

I kao starešina i kao paroh bio je omiljen među sveštenstvom, monaštvom i vernicima.Za njegovo vreme započeta je izgradnja nove crkve na Lagatoru, jednog od najvećih hramova u Srbiji, čije će uskoro da bude osvećenje, koje, nažalost, nije dočekao.

 

Rođen je u Grnčari, kod Loznice, Bogosloviju je završio u Sremskim Karlovcima, a godinu dana ju je učio u Manastiru Kaona.

Liturgija će biti služena u 8,30 časova, opelo u 13 časova,u noboj crkvi u gradu, na Lagatoru, a sahrana je, potom, na klubačkom groblju, u 14 časova.

Uvek raspoložen, nasmejan, blag i draga, prota Momčilo je, kako kažu mnogi njegovi parohijani, bio prava duhovna radost kada dođe da sveti vodicu za Vaskrs i krsnu slavu.

Bio je jako odan i Bogu i rodu i svojoj porodici, pažnjiv prema svakom čoveku, posebno onom koji je bio u nevolju,i tako od prvog do poslednjeg dana u mantiju na koju je bio ponasan. I Crkva je, s razlogom, kaže vladika Lavrentije, episkop šabački, bila i biće ponosna na Momčila Vasiljević i kao sveštenika i kao čoveka, koji joj je samo osvetljavao obraz, služeći časno, onako kako je učio, onako kako nas je naš Isus Hrostos naučio.

Čitav Jadar i Rađevina žale omiljenog protu, uz njegovu porodicu, i njegove kolege Milan Aleksić, Zoran Petrović, koji je ga je nasledio na parohiji, Dejan Pavlović, Jovan Pavlović, Boban Purić, i đakoni, čijim je uspesima divio i poštovao ih, a oni ga ni trenutka, mada je odavno u penziji, nisu zaboravljali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum