ZAVEŠTANJE PATRIJARHA IRINEJA I MITROPOLITA AMFILOHIJA: Evo šta su tražili od episkopa šabačkog Lavrentija

V. Mitrić

01. 12. 2020. u 15:40

PRE nešto više od tri godine – 16. septembra 2017. godine, u manastiru Tronoši, blažene uspomene patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije sa episkopom šabačkim Lavrentijem, učinili su svečanu kanonizaciju prepodobnog mučenika Stefana Tronoškog, prvog učitelja Vuka Karadžića.

ЗАВЕШТАЊЕ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА И МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА: Ево шта су тражили од епископа шабачког Лаврентија

Foto: V. Mitrić

Mnoštvo naroda Jadra i Rađevine prisustvovalo je ovom retkom događaju. Eparhija šabačka i slavni Jadar dobili su svog prvog sveca, a patrijarh Irinej prvi put je posetio ovu drevnu svetinju kralja Dragutina.

Tom prilikom mitropolit Amfilohije, uz svesrdnu podršku i blagoslov patrijarha, zamolio je vladiku Lavrentija da za svetitelja predloži i igumana tronoškog Mojseja, velikog duhovnika i borca za slobodu, koga su Turci u martu 1792. godine izveli iz oltara sa svete liturgije i isekli sabljama na vratima manastirskog hrama. Iguman Mojsej upamćen je kao vrlo učen kaluđer, veliki knjigoljubac i pisac. Snabdeo je vrednim knjigama manastirsku biblioteku i pomogao jeromonahu Josifu u pisanju „Tronoškog rodoslova“, vrednog istorijskog spomenika naše kulture.

Manastir Tronoša/Foto: V. Mitrić

 

– Zavet je velika svetinja u srpskoj duhovnoj tradiciji. „Kuća izgori a zavet ostaje“ – kaže naš pobožni narod. I naša želja bila je da igumana Mojseja predložimo za sveca, ali smo to odložili za 230-godišnjicu njegovog mučeničkog postradanja (1792-2022). Zavet dvojice uglednih prvojeraraha naše crkve dodatno će uveličati ovaj čin – kaže vladika Lavrentije.

– Uputićemo predlog Svetom arhijerejskom saboru za kanonizaciju igumana Mojseja 2022. godine, na radost žive crkve Eparhije šabačke i srpskog pravoslavnog naroda u celini. Biće to radost za svetog mučenika Mojseja i naše zavetnike – blaženopočivših patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, koji će biti duhovno sa nama na dan kanonizacije u manastiru Tronoši 2022. godine – sa ponosom ističe vladika Lavrentije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)