330 ŽENA UBIJENO ZA DECENIJU: Obeležen međunarodni dan borbe protiv femicida

V.C.S.

04. 12. 2020. u 11:53

NAJMANjE 22 žene ubili su partneri ili drugi članovi porodice u ovoj godini u Srbiji, a u još pet slučajeva postoji sumnja na tu vrstu zločina, saopštio je Autonomni ženski centar povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida.

330 ЖЕНА УБИЈЕНО ЗА ДЕЦЕНИЈУ: Обележен међународни дан борбе против фемицида

FOTO: Depositphotos

U četiri slučaja nasilje je prethodno prijavljivano nadležnim institucijama. Sedam žena ubijeno je nožem, pet sekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dve ubijene na druge načine (polivanjem benzinom i paljenjem, i tupim predmetom). Najmanje 30 osoba je ostalo bez majke, od toga 11 su maloletna deca.

- Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 330 žena. Naglašavamo „najmanje" jer je ova statistika zabeležena na osnovu medijskih izveštaja, a ne znamo koliko slučajeva nije dospelo u medije. Nema ni informacija o tome koliko žena je preminulo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Naročito zabrinjavaju slučajevi u kojima nije moguće utvrditi precizan uzrok smrti, gde se istrage vode mesecima (što je najočiglednije na primeru ubijene Jelene Marjanović), a ponekad nikada i ne završe. Ne smemo dozvoliti da nasilnici šetaju slobodno i da zločini prema ženama prođu nekažnjeno - poručuju iz Autonomnog ženskog centra, koji je organizovao na Trgu republike jednočasovni protest ćutanjem „Stop ubijanju žena“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista