NE ZNAM DA LI SAM ZARAZNA! Beograđanka se posle 16 dana od pozitivnog testa na kovid opet testirala - antitela nema, a i dalje zaražena

Novosti onlajn

07. 12. 2020. u 17:14

SRBIJA je letos ukinula kontrolni test na korona virus posle 14 dana, a sve je više slučajeva da se građani testiraju nakon tog perioda i da se ispostavi da su i dalje pozitivni na kovid 19, ali da nemaju antitela. Zbunjeni, pre svega se pitaju da li su zarazni, zatim da li to znači da stanje može da im se pogorša, kao i zašto nemaju antitela...

НЕ ЗНАМ ДА ЛИ САМ ЗАРАЗНА! Београђанка се после 16 дана од позитивног теста на ковид опет тестирала - антитела нема, а и даље заражена

Novosti

Upravo to se dogodilo Beograđanki Dragani I. (33). Njoj je korona dijagnostikovana antigenskim testom 17. novembra u kovid ambulanti. Sedam dana je imala temperaturu, bila malaksala... Tek pošto su joj dijagnostikovali virus, počela je suvo da kašlje, da je bole leđa, izgubila je miris i ukus.

- Kada sam se posle tri dana temperature javila u kovid ambulantu, doktorka je mislila da je sezonski virus. Respiratorna infekcija. Ipak, uradili su mi krvnu sliku i antigenski test. Ispostavilo se da sam pozitivna na kovid. Imala sam 7 dana temperaturu do 37,5... Onda je nestala, pa mi se navratila posle par dana - priča Dragana.

Pošto je pored temperature, počela i da kašlje, upućena je da snimi pluća.

- Na snimku su se videle senke, ali ništa ozbiljno, s tim da mi je rečeno da, ako se stanje zakomplikuje da odem opet kod doktora. Tada sam, na tačno 16. dan uradila serološki test. I, šokirala sam se. Ubeđena sam bila da nemam više koronu, a da imam antitela. Desilo se suprotno. Nemam antitela, a i dalje imam koronu. Sad, ne znam da li sam zarazna? - pita se ona.

Dragana je, naime, serološki test uradila 2. decembra. Pokazao je da je pozitivna na IgM antitela, koji pokazuju prisustvo virusa, dok je na IgG antitela, koja govore da je stekla imunite, negativna.

Novosti

Profesor Delić: Nije zarazna

Prof. dr Dragan Delić, infektolog i bivši direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije kaže da Dragana nije više zarazna.

- To što je i dalje pozitivna, ne treba da je brine. Posle 7 do 10 dana se gubi infektivnost. Zaraznost se gubi. Može PCR da bude pozitivan čak i 40 dana, to je rađeno u nekim velikim studijama. Ali, takve osobe nisu zarazne. To su samo delovi delova virusa, koji se mogu naći, a koji nisu infektivni. Bolesnik je infektivan 2  do 3 dana pre pojave bolesti, i 7 do 10 dana po pojavi bolesti. To je vreme njihove zaraznosti - objašnjava prof. dr Delić.

On podseća da je tačnost seroloških testova 60 odsto.

- IgG antitela se, uglavnom, javljaju posle 10 do 14 dana od početka bolesti. Ima nekih osoba kod kojih mogu i kasnije da se pojave antitela. Pod uslovom da je serološki test tačan, možda će ona kasnije da ih stekne - kaže prof. dr Delić i doda da imunitet nije vezan samo za humani već i za ćelijski materijal, koji se ne ispituje.

Na konstataciju da se ovakvi slučajevi dešavaju a da da su kontrolni testovi ukinuti, kaže da se shvatilo da se time ništa ne dobija osim što se baca novac.

- Ona je preležala infekciju i ona će imunitet imati sigurno - rekao je prof. dr Delić.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Verica Jovanović

Nema infektivnosti posle 14 dana

I direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je prošle nedelje da retestiranje na prisustvo korona virusa za osobe koje su završile lečenje nije potrebno, jer prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana.

- Radi se o primeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Posle 14 dana provedenih u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju lečenje u bolnici, lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno. Potrebno je samo pratiti simptome, obratiti se kovid ambulanti ako neko u okruženju ima kovid 19 - istakla je Jovanović.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...