U SKAFANDERIMA NEKI SKIJAJU, A MI SPASAVAMO ŽIVOTE: "Novosti" u intenzivnoj nezi kovid-bolnice u Batajnici (FOTO, VIDEO)

M. STANOJKOVIĆ

08. 12. 2020. u 21:30

DOK na Kopaoniku oni koji ne veruju da virus korona postoji skijaju u skafanderima, lekari i medicinsko osoblje ovde, u svojim skafanaderima, bore se za živote 390 pacijenata, od kojih je 52 životno ugroženo. U našoj intenzivnoj nezi leži devojka od 23 godine. Istovremeno, njeni vršnjaci sede po kafićima, planiraju zimovanje. Ne verujemo kad čujemo da je 70 odsto aranžmana za Novu godinu rasprodato.

У СКАФАНДЕРИМА НЕКИ СКИЈАЈУ, А МИ СПАСАВАМО ЖИВОТЕ: Новости у интензивној нези ковид-болнице у Батајници (ФОТО, ВИДЕО)

Foto D. Milovanović

Ovako za "Novosti" govori doc. dr Dejan Marković, anesteziolog u crvenoj zoni jedinice intenzivne nege novootvorene kovid-bolnice u Batajnici, gde su od petka smešteni pacijenti iz Beograda i okoline.

Da uđu u novu bolnicu u Batajnici medicinari moraju da prođu prepreke između građevinskih mašina, da se provuku ispod kranova i šuta... Jer, bolnica je u petak počela sa radom, a izgradnja još traje. Ipak, kada uđu u crvenu zonu, prepreka nema. Jedino što im je važno je stanje pacijenata koje se menja iz minuta u minut. Samo u toku današnjeg dana na intenzivnu je stiglo 10 pacijenata sa teškom slikom. Iako je pritisak veliki, a bolnica nova, sve je pod konac, a tim deluje uigrano. Klinički centar zamenili su batajničkom bolnicom. Čekaju da im u pomoć stigne još 60 mladih medicinara kojima će ovo biti vatreno krštenje.

- Svi naši pacijenti su na nekoj vrsti mehaničke ventilacije - obajšnjava dr Marković. - Od toga je do sada 20 njih intubirano. Svi su kritično i njihovo stanje se menja iz časa u čas. Najmlađa pacijentkinja ima svega 23 godine. Nije imala nikakvih pratećih bolesti, a za samo četiri dana dobila je upalu oba plućna krila i stigla do intenzivne nege. Sada je čuvamo kao malo vode na dlanu.

Oboleli koji se leče u Batajnici su raznih dobi - mladi, sredovečni, ali i devedesetogodišnjaci. Svi su sa istom mukom i željom da pregrme i ugledaju ponovo vrata ove bolnice, ali sa spoljne strane.

Smena im traje šest sati. Toliko provedu pod skafanderima, bez izlaska van crvene zone i pauze na koju je radni svet navikao.

- Za jedinicu intenzivne nege potrebno je da se broj sestara učetvorostruči kako bi se medicinski radnici koji već rade sačuvali - objašnjava direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukićević. - To je kao kada se useljavate u novu kuću, a ne u ovako veliku bolnicu. Moramo da se prilagodimo novim uslovima. Imamo sve što nam je potrebno od lekova, do pomoćnih medicinskih sredstava. Trećina naših bolesnika, nažalost, podlegla bi bolesti, da u ovih pet dana nije smeštena u bolnicu.

STIGLO ŠEST KAMIONA SA LEKOVIMA

NOVOIZGRAĐENA kovid-bolnica u Batajnici ima 930 kreveta, a za nešto više od tri dana skoro polovina bolnice stavljena je u funkciju. Šest kamiona iz centralne apoteke punih lekova stiglo je samo prvog dana. Za intenzivnu jedinicu je predviđeno 250 kreveta, a u ovom trenutku puštena je u rad jedna zgrada sa 100 kreveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...