BEOGRADSKA ALEJA NA BEŽANIJSKOM GROBLJU? Ako usvoji Skupština grada, ovde će biti sahranjeni zaslužni građani prestonice

D. M.

11. 12. 2020. u 23:04

BEOGRAD bi uskoro trebalo da dobije Beogradsku aleju, u kojoj bi ubuduće bili sahranjivani zaslužni građani prestonice - saznaju "Novosti".

БЕОГРАДСКА АЛЕЈА НА БЕЖАНИЈСКОМ ГРОБЉУ? Ако усвоји Скупштина града, овде ће бити сахрањени заслужни грађани престонице

Foto O. Radošević

Ova odluka biće doneta u petak, na sednici Skupštine grada Beograda. Beogradska aleja, odnosno aleja zaslužnih Beograđana biće napravljena na Bežanijskom groblju, gde će počivati oni koji ne ispunjavaju uslov da budu sahranjeni u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Ovo će biti prilika da se Beograđani oduže svim svojim sugrađanima koji su tokom svog života ostavili značajan pečat u glavnom gradu svojom profesionalnom karijerom, naučnim radom, ali i umetničkim delom.

Kako saznajemo, uslov za ovu počast biće da pojedinac bude nosilac Nagrade Grada Beograda, a za odluku o sahranjivanju u Beogradskoj aleji biće potrebno i mišljenje gradonačelnika i nadležnog gradskog sekretarijata iz oblasti u kojoj je taj pojedinac radio i stvarao.

Ovaj potez trebalo bi da stavi tačku i na polemike oko toga ko i zbog čega zaslužuje da počiva u Aleji zaslužnih građana. Poslednjih dana u javnosti i na društvenim mrežama vođena je debata o tome, a nakon odluke da u Aleji zaslužnih građana bude sahranjen i pevač narodne muzike Džej Ramadanovski. Slična polemika vođena je i kada je preminuo pevač Šaban Šaulić.

Do sada je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju sahranjeno više od 750 ličnosti iz raznih društvenih, političkih, kulturnih, sportskih i umetničkih oblasti - političari, glumci, generali, sportisti, književnici, naučnici, slikari, profesori univerziteta, reditelji, vajari, novinari, lekari...Odluku ko će počivati u Aleji na Novom groblju ubuduće bi trebalo da donosi Skupština grada, odnosno gradonačelnik, uz saglasnost resornog ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)