UPOZORENJE STEVANOVIĆA I MILOŠEVIĆ: Teška je situacija u klinikama! I lekari su nam na respiratorima

B. R.

12. 12. 2020. u 07:30

PRAVE razmere epidemije kovida, iako već duže od dve nedelje imamo oko 8.000 zaraženih dnevno i više od 50 umrlih za dan, spolja se, ipak, ne sagledavaju realno.

УПОЗОРЕЊЕ СТЕВАНОВИЋА И МИЛОШЕВИЋ: Тешка је ситуација у клиникама! И лекари су нам на респираторима

Foto M. Anđela

A kako je u bolnicama, čini se najslikovitije je juče opisala profesor dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS:

- Ne želim nikoga da plašim, ali nemam šta lepo da kažem. Na Infektivnoj dnevno imamo više od 400 pregleda. Iako bi trebalo da idu u kovid-ambulante, ljudi i dalje dolaze pravo kod nas. Više nismo u situaciji da primamo one čije stanje ne zahteva kiseonik, i sve ostale sa terapijom upućujemo kući sa zakazanom kontrolom. Ne prestajem da se pitam: da li je važnije da odemo na skijanje i doček Nove godine, ili da ostanemo zdravi. I lekari su nam na respiratorima. Strašno se bojim za svoje kolege. Molim vas, poštujte mere, ne možemo još dugo ovako da izdržimo - rekla je dr Milošević.

VIRUS UPRAVLjA NAŠIM ŽIVOTIMA

IZVINjAVAM se ljudima koji poštuju mere, ali zbog onih koji se sete da virus postoji kad se inficiraju i dođu u bolnicu, ko zna koji put moram da apelujem da se poštuju mere. Virus je tu, on upravlja našim životima i zdravstvenim sistemom. Mi samo možemo da malo kormilarimo - poručio je dr Stevanović.

Doktor Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, kaže da je zdravstveni sistem prenapregnut do krajnjih granica, a da je priliv bolesnika, pre svega teških, koji zahtevaju kiseoničku terapiju i bolničko zbrinjavanje - ogroman.

Prof. dr Goran Stevanović i prof. dr Ivana Milošević, Foto Tanjug

- Iz dana u dan se taj broj menja. Nekad je manji, nekad nešto veći, ali je broj suviše veliki za dobar stepen funkcionisanja zdravstva - rekao je Stevanović posle sastanka direktora kovid-centara sa ministrom Zlatiborom Lončarom. - Svakog dana se preraspodeljuju pacijenti i to ne samo iz Beograda, nego iz svih centara, na postojeća slobodna mesta.

Trudimo se da i u ovim teškim uslovima svako dobije bolničko mesto i terapiju prema težini kliničke slike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju