DA LI ĆE ZA BOŽIĆ PADATI SNEG? Srpski meteorolog otkrio kakvo vreme nas čeka za praznike!

Novosti online

13. 12. 2020. u 10:04

DANAS će biti oblačnije, tmurno i nad kopnenim predelima ponegde uz pojavu slabe kiše ili rosulje, dok će u predelima preko 800 metara nadmorske visine ponegde biti i slabog snega.

ДА ЛИ ЋЕ ЗА БОЖИЋ ПАДАТИ СНЕГ? Српски метеоролог открио какво време нас чека за празнике!

Foto: N.Skenderija

Vetar će okrenuti na severozapadni smer, dok će duž Jadrana prolazno biti umerene i jake bure. Danas malo hladnije u odnosu na juče, posebno na planinama uz dnevni maksimum od tri do sedam stepeni Celzijusa, iznad 800 metara nadmorske visine do dva stepena Celzijusa.

Od danas će nad nama ojačati polje anticiklona, dok će se serija ciklonalnih aktivnosti preko Velike Britanije i Skandinavije kretati dalje na istok.

- To znači da će u višim slojevima atmosfere početi priticanje relativno toplog vazduha te će na planinama regiona već od utorka biti relativno toplo, često i preko devet stepeni Celzijusa te će se sneg vrlo brzo otopiti. Za razliku od planina, u nižim delovima regiona i kotlinama će se zbog statične atmosfere hladan vazduh koji je teži spustiti ka tlu uslovljavajući pojavu temperaturne inverzije, a zbog hladnijeg vazduha pri tlu tačka kondenzacija će se lako ostvariti i uslediće pojava magle koje će se u velikom delu regiona ispod 500 metara nadmorske visine zadržavati i ceo dan - objašnjava meteorolog Marko Čubrilo.

Vetar će biti vrlo slab. Jutarnji minimumi od minus jedan do tri stepena Celzijusa, a na planinskim visoravnima do minus osam. Tokm dana u predelima sa maglom hladno uz maksimum između jedan i pet stepeni Celzijusa, dok će u predelima bez magle biti i oko 12, a na primorju ponegde i do 15 stepeni Celzijusa i upravo ta činjenica da je na planinama i primorju toliko toplo pokazuje da je ovo “veštačka” zima.

Oko 21. decembra modeli imaju signal za moguće narušanje tog anticiklona, ali još nije jasno kako bi ta promena zaista izgledala. Trenutno je verovatnija opcija otopljenja u nizijama i zahlađenja na planinama uz prolazne padavine, ali postoji i deo simuacija na oba modela koji oko 23 decembra daju jači, istočnije, lociran ciklon i u tom slučaju bi snega moglo biti i u nizijama za doček Božića po gregorijanskom kalendaru.

Trenutno, posle 25. decembra deluje da sledi još jedan “pokušaj” atmosfere da razvije anticiklon u širem području Arktika, Skandinavije i zapdne Evrope.

To je trenutno signal koji stoji na GFS-u, ECMWF i CFS modelu, a da li će na kraju od toga nešto i biti tek će se videti. U nekom momentu doći će do uspešnog građenja tog anticiklona kojeg modeli već neko vreme pokušavaju da razviju, jer u ovakvim situacijama atmosfera često više puta pokušava razviti sinoptiku koja zaustavlja uticaj Atlantika, ali da bi se to zaista i desilo uslovi moraju biti gotovo idealni, a to nije tako lako ostvarivo.

Posle slabih padavina ponegde za ovaj vikend pred nama je ponovo sivilo i magla u nizijama i sunce na planinama.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili