MENTALNO ZDRAVLJE I ZAŠTITA RADNIH PRAVA NAJČEŠĆI PROBLEMI MLADIH U SRBIJI: Istraživanje pokazalo da čak trećina strahuje od gubitka posla

J.Ž.S.

14. 12. 2020. u 12:51

PANDEMIJA kovida je značajno uticala na mlade u Srbiji, prouzrokujući probleme u gotovo svim oblastima života i rada, zbog čega je neophodan zajednički rad svih subjekata omladinske politike, ali i međunarodna saradnja kako bi se umanjili negativni efekti virusa, vanrednog stanja i svih dodatnih problema koje je on proizveo.

МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ И ЗАШТИТА РАДНИХ ПРАВА НАЈЧЕШЋИ ПРОБЛЕМИ МЛАДИХ У СРБИЈИ: Истраживање показало да чак трећина страхује од губитка посла

FOTO: Depositphotos

Istraživanje koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, pokazuje da je, pored mentalnog zdravlja, najčešći problem zaštita radnih prava, odnosno pitanje sigurnosti poslova, što predstavlja prioritetan izazov sa kojim se susreću mladi i u drugim zemljama Evrope i sveta.

KOMS preporučuje svim subjektima omladinske politike da mlade stave u fokus eventualnih budućih privrednih i finansijskih mera i da zaštite zaposlene mlade,kao i zaposlene preduzetnice. Jedan od prioriteta, kako se navodi, mora biti očuvanje njihove finansijske nezavisnosti, ali se i upozorava da mladi, ukoliko dođe do talasa otpuštanja, ne smeju biti oni koji će podneti najveći teret.

Istraživanje je pokazalo da se jedna trećina mladih plašila da će ostati bez posla tokom vanrednog stanja, od čega su se značajno više plašili za posao mladi iz regiona Beograda (43,3 odsto) i Vojvodine (42,7 procenata), a ovaj strah se tek minimalno smanjio nakon vanrednog stanja.

Trećina mladih identifikuje pogoršanje sopstvenog mentalnog zdravlja u kontekstu vanrednog stanja. Više od polovine ocenilo je svoje osećanje ugroženosti usled vanrednog stanja prosečnom ocenom tri i višom. Ugroženije su se osećale mlade žene i mladi koji žive u većim gradovima, a osećaj ugroženosti raste i sa nivoom obrazovanja.

Čak 12,5 procenata mladih izjavljuje da nije moglo da racionalno razmišlja nijednog trenutka tokom vanrednog stanja. Reakciju države na pandemiju nakon vanrednog stanja mladi značajno negativnije ocenjuju nego reakciju tokom vanrednog stanja. Tek svaka deseta mlada osoba smatra da je imala pristup institucijama tokom vanrednog stanja. Najveće poverenje imali su lekari, a primetan je pad poverenja u sve ponuđene institucije, a najveći je zabeležen u odnosu na krizni štab.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VAŽNO OBAVEŠTENJE MUPA ZA SVE GRAĐANE: Pred nama su praznaici, evo šta obavezno treba da uradite pre polaska na put (VIDEO)