DANAK

Ljiljana BEGENIŠIĆ

15. 12. 2020. u 11:21

PUSTITI strane izdavače i 79 njihovih licenciranih kampanjona da se obruše na tržište udžbenika u Srbiji isto je kao kada bi se u srpski Generalštab uselilo 79 stranih kaplara da njime upravljaju.

ДАНАК

Novosti

Ovim rečima lingvista Dragoljub Petrović komentariše liberalizaciju tržišta udžbenika, započetu pre više od jedne decenije, čija je tekovina da o učilima u Srbiji odlučuju Nemci, Hrvati i Slovenci i njihovi licencirani kampanjoni.

Ovo tržište vredno je više od 75 miliona evra i to je primamljiv motiv da se njime zavlada, ali kako se kaže, nije sve u novcu, ovde ima nešto i - u sadržaju.

Jer neće finansijer HDZ Ante Žužul, osnivač "Novog logosa" i vlasnik beogradske kuće "BIGZ - školstvo" dozvoliti da se lekcije iz istorije zasnivaju na činjenicama, "obojiće" ih hrvatskom "istinom". U njegovim udžbenicima đaci neće naučiti da je Jasenovac logor u kome je ubijeno stotine hiljada Srba, ali uče da je "danak u krvi" bio dobra prilika za napredovanje u Osmanskom carstvu. U Žužulovom udžbeniku iz geografije jednog dana hrvatska granica osvanuće na Drini, gde ju je crtao njegov prijetelj Franjo Tuđman.

Žužul uticaj i harač deli sa svojim zemljakom Danijelom Žderićem, Slovencem Rokom Kvaternikom i nemačkom izdavačkom kućom "Klet".

Na nedopustiv uticaj stranaca na školske programe ukazala je nedavno i SANU koja se založila da programima iz istorije, geografije, srpskog jezika, likovne i muzičke kulture treba da se bave isključivo domaći izdavači.

Opametiti se moramo - promeniti zakon, oterati strane pljačkaše, a tržište udžbenika staviti pod državnu kontrolu, uz obavezu da se više računa vodi o našem obrazu, nego o tuđim interesima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili