GARANTNA ŠEMA I DOGODINE: Zakonom se rok za pozajmice produžava još šest meseci

S. B.

16. 12. 2020. u 13:00

MINISTAR finansija Srbije Siniša Mali danas je poslanicima u Narodnoj skupštini predstavio Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti KOVID-19 izazvane virusom SARS-KoV-2, kao i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora Povezane škole u Srbiji sa Evropskom investicionom bankom, čime je našoj zemlji odobren zajam od 65 miliona evra.

ГАРАНТНА ШЕМА И ДОГОДИНЕ: Законом се рок за позајмице продужава још шест месеци

Siniša Mali / Foto Ž. Knežević

On je objasnio da se Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi, bankama omogućava da do 31. decembra 2020. godine odobre do 2 milijarde evra povoljnih kredita privredi, ali da predmetni limit neće biti ostvaren u predviđenom roku.

- Do kraja novembra odobreno je oko 20.000 kredita i isplaćeno 1,48 milijarde evra. Zakon koji je pred vama odnosi se na produženje roka važenja garantne šeme za još šest meseci. Naime, definisali smo dve milijarde evra za jeftine kredite koje garantuje država Srbija, za likvidnost mikro, malih i i srednjih preduzeća - naveo je on.

Objasnio je da je veliki broj zemalja pomogao privredu i građane na sličan način kao i Srbija, te da su krediti za likvidnost važna karika koja je omogućila da se naša privreda spasi i uspešno bori sa pandemijom, zbog čega ćemo i imati najbolji rezultat po pitanju stope rasta u Evropi.

Ministar Mali je naglasio da pored garantne šeme privreda može da računa i na kredite Fonda za razvoj, čija je kamatna stopa 1 odsto.

- Ove godine smo izdvojili preko 700 milijardi dinara, odnosno preko 6 milijardi evra za paket pomoći privredi i građanima Srbije. Podsetiću da taj paket obuhvata isplatu minimalne zarade, garanciju države za kredite, odlaganje poreza i doprinosa, isplatu 100 evra punoletnim državljanima. Takođe, obuhvata i jednokratnu pomoć penzionerima od 4.000 dinara, koja je isplaćena, kao i povećanje plata medicinskim radnicima u aprilu od 10 odsto. Oni su dobili jednokratnu pomoć pre mesec dana, a isplatili smo i šestu minimalnu zaradu ugostiteljima i turističkim radnicima. Sutra, kako je predsednik Aleksandar Vučić i obećao, isplaćujemo još jednu jednokratnu pomoć našim najstarijima u iznosu od 5.000 dinara - rekao je Mali.

Ministar je obrazložio i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora Povezane škole u Srbiji, između Republike Srbije i Evropske investicione banke, koji je potpisan u Luksemburgu 10. novembra, a u Beogradu 16. novembra ove godine, čime je našoj zemlji odobren zajam od 65 miliona evra.

Objasnio je da će zahvaljujući tom zajmu, bežična lokalna računarska mreža biti izgrađena u svim školskim objektima u našoj zemlji gde je to tehnički opravdano i potrebno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)