POLICAJCI MOGU U PENZIJU I SA 50 LETA: Od svih srpskih penzionera, po pravilu, najmlađi su oni koji su radni vek proveli u MUP-u

J. Ž. S.

17. 12. 2020. u 10:38

SVI koji su penzioni ček zaslužili radeći na poslovima za koji se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, što podrazumeva posebne i drugačije uslove za ostvarivanje prava na penziju, čine oko pet odsto ukupnog broja penzionera.

ПОЛИЦАЈЦИ МОГУ У ПЕНЗИЈУ И СА 50 ЛЕТА: Од свих српских пензионера, по правилу, најмлађи су они који су радни век провели у МУП-у

Foto N. Živanović

To znači da je takvih na spisku PIO fonda 81.273. Posebni uslovi, ipak, ne podrazumevaju i posebno visoke iznose na čekovima, pa se tako njihovi prosečni iznosi mesečnih primanja kreću od oko 26.000 do maksimalnih 55.000 dinara, koliko u proseku dobijaju profesionalna vojna lica.

Ovu kategoriju korisnika čine seniori koji su radni vek proveli kao policijski službenici, pripadnici službi bezbednosti, potom oni na pojedinim radnim mestima u Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i Poreskoj policiji, kao i profesionalna vojna lica.

Poznato je da su od svih srpskih penzionera najmlađi oni koji su radni vek proveli u policiji. Decenijama su oni ovo pravo sticali drugačije od ostalih i dešavalo se da službu napuste u punoj snazi.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, policijski službenik može da prestane da radi i pre ispunjenja opštih uslova za sticanje starosne penzije, ukoliko do kraja 2020. ima najmanje 55 godina života i 24 staža, od čega najmanje 14 efektivno provedenih na takozvanim benificiranim radnim mestima. To podrazumeva da se njima staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, tj. da se na godinu dana rada dodaje šest meseci ili na isti period službe dobijaju još četiri meseca gratis.

- To važi i za policijske službenike koji imaju navršenih najmanje 60 leta i 25 godina staža osiguranja, od čega minimum 15 na radnim mestima gde se on računa sa uvećanim trajanjem, odnosno u službi gde dobija dodatna tri na 12 meseci efektivnog rada - kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. - Takođe, pod vremenom provedenim na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, ne uzima se u obzir kada je policijski službenik bio odsutan po osnovu privremene sprečenosti za rad, poput bolovanja, bez obzira na činjenicu opravdanog odsustva sa rada.

Zakonom o policiji propisano je, međutim, da radni odnos može da prestane i pre ispunjenja opštih uslova za sticanje starosne penzije, a u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Odredbe Zakona o PIO koje se odnose na prevremenu starosnu i starosnu penziju primenjuju se i na službenike u uniformi, kao i na bilo koje druge zaposlene koji ispunjavaju uslove. Prema tom propisu, u penziju se ne može pre 65 leta i najmanje 15 godina staža osiguranja, ili kada zaposleni napuni 45 godina staža.

Policijski službenici u policijskim upravama, saobraćajni policajci, inspektori u određenim oblastima delatnosti (kriminalističke, granične, saobraćajne policije...), jesu radna mesta na kojima se na godinu dana rada dobijaju još četiri meseca u radnoj knjižici, te se uglavnom svi raspoređeni na pomenutim radnim mestima penzionišu sa navršenih 55 godina života.

- Primeri snižavanja starosne granice na 50 su retki u praksi, ali su mogući među pojedinim pripadnicima specijalne i posebnih jedinica policije - primera radi, Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije, konkretno raspoređeni na radnim mestima "specijalac" i "žandarm - ronilac". Njima se na 12 meseca rada računa još šest meseci staža, a uz ispunjenje ostalih uslova mogli bi biti penzionisani po svom zahtevu sa 50 leta.

NAPUŠTANjEM SLUŽBE GUBE POSEBNOST

AKO policijac napusti službu, on može ostvariti pravo na penziju pod opštim uslovima, odnosno u skladu sa opštim propisima iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, ali ne i u skladu sa Zakonom o policiji, koji je lex specialis. U tom slučaju, Ministarstvo postupa kao i svaki prethodni poslodavac, uplaćuje poreze i doprinose za ostvareni radni staž do datuma prestanka radnog odnosa u MUP-u i postupa po svim zahtevima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)