ČUVAJTE SE KISELE MAGLE: Pulmolog Tatjana Radosavljević o posledicama zagađenja u prestonici i šta je najopasnije

Novosti online

18. 12. 2020. u 18:58

VEST da se Beograd godinama unazad budi kao najzagađeniji grad na planeti više nije novost, ali posledice udisanja takvog vazduha za mnoge građane su i dalje nepoznanica, posebno kada je stanje pogoršano zbog kisele magle i niskih oblaka koji zadržavaju čađ i prašinu u prizemnom sloju.

ЧУВАЈТЕ СЕ КИСЕЛЕ МАГЛЕ: Пулмолог Татјана Радосављевић о последицама загађења у престоници и шта је најопасније

Foto: Depositphotos/Printscreen

Pulmolog primarijus dr Tatjana Radosavljević rekla je da u zavisnosti od toga šta se sve nalazi u zagađenom vazduhu, taj uticaj može biti direktan i i indirektan.

- Dve značajne supstance koje čine aerozagađenja su sumpor-dioksid i azot-dioksid, koji sa kondenzovanom parom koja čini maglu, čine jake kiseline, kao što su sumporna i azotna kiselina, jedne od najjačih kiselina. Zato počinju da nam curi nos, suze oče, da nas peku oči, da osećamo da ne možemo da udahnemo dovoljno vazduha - objasnila je dr Radosavljević.

Takva jedna situacija je, kako je dodala, zabeležena u istoriji Engleske 1952. godine, kada je za četiri dana zbog te kisele magle više hiljada ljudi u Londonu umrlo od posledica aerozagađenja.

Međutim, učesnik u zagađenju je i azot, ali i tzv. PM čestice prašine koje dolaze do najsitnijih delova pluća, idu do srca i mozga i odgovorne su za mnoge hronične bolesti, srčane bolesti, koronarne smetnje i Alchajmerovu bolest.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije