U ZAVIČAJ PRE OBAVEZNOG TESTA: Na Horgošu se u petak satima čekalo na ulazak u Srbiju žure zbog slave, ali i da preduhitre nova pravila

J. LEMAJIĆ

18. 12. 2020. u 21:38

KAKO od ponoći počinju da važe nova pravila za ulazak u našu zemlju - obavezan negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili deset dana karantina, praznične gužve na graničnim prelazima počele su koji dan ranije. Mnogi su požurili i zbog slave - Svetog Nikole.

У ЗАВИЧАЈ ПРЕ ОБАВЕЗНОГ ТЕСТА: На Хоргошу се у петак сатима чекало на улазак у Србију журе због славе, али и да предухитре нова правила

Kolona na graničnom prelazu / Foto Printskrin AMSS

Veliki broj naših i stranih državljana već u petak je krenuo na put, što je u jednom trenutku stvorilo veliku gužvu na graničnom prelazu sa Mađarskom Horgoš - Reske.

- Iskreno, očekivali smo gužvu ovog vikenda i nije nas iznenadila - saznajemo nezvanično od naših službenika. - Otvoreno je pet terminala, radimo normalno, a gužva se stvara u naletima. Horgoš je ponovo nalik onom starom.

Uz veliki broj automobila, dugačkim kolonama doprinela je saobraćajna nesreća na putu M5, u blizini Budimpešte, zbog koje je saobraćaj dugo bio u zastoju.

- Skoro tri sata nam je trebalo od OMV pumpe do srpske strane. Sam ulazak u Srbiju prošao je bez problema, ali dok nismo stigli dotle, prilično smo se načekali - kaže nam Ignjat B., u trenutku predaha na obližnjoj benzinskoj pumpi.

Kao i mnogi drugi, on je sa porodicom krenuo iz Nemačke da u domovini provede praznike.

- Iskreno, nas je petoro u kući i za testiranje u Srbiji trebalo bi nam skoro 400 evra. Zato smo krenuli na put malo ranije nego što smo planirali - dodaje naš sagovornik. - Nemamo zdravstvenih problema, nikakvih simptoma, tako da nismo opasnost za familiju koju mesecima nismo videli.

Za mnoge nije samo novac bio presudan, već i neizvesna situacija koja je u celoj Evropi.

- U Austriji su jasna pravila, a kako čujemo, u Srbiji se vrlo često menjaju, te nismo želeli da čekamo da se nešto novo uvede - u hodu kaže Ratko Savić, koji sa porodicom putuje u okolinu Valjeva. - Svesni smo situacije, u Austriji je takođe veoma ozbiljna i ne idemo gotovo nikud, ali svi smo revoltirani činjenicom da su uoči praznika povećane cene testiranja.

Priliku da kroz Srbiju prođu bez testa iskoristilo je i dosta stranih državljana kojima je naša zemlja samo tranzitna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere