NOVINARIMA "NOVOSTI" DVE NAGRADE: Udruženje novinara Srbije dodelilo priznanja za profesionalna postignuća u 2020. (FOTO)

V. C. S.

21. 12. 2020. u 16:26

OVOGODIŠNjA nagrada Udruženja novinara Srbije "Laza Kostić" za reportažu dodeljena je dopisnici "Večernjih novosti" iz Niša Jeleni Ćosin za novinsku reportažu "Krvave srpske košulje još na Košarama".

НОВИНАРИМА НОВОСТИ ДВЕ НАГРАДЕ: Удружење новинара Србије доделило признања за професионална постигнућа у 2020. (ФОТО)

Foto: Z. JOVANOVIĆ

U obrazloženju je navedeno da je reportaži pethodio podvig ove novinarke, koja je uspela da stigne do karaule Košare što je, pre nje, od 1999. godine, samo jednom novinaru pošlo za rukom.

Foto: Z. JOVANOVIĆ

Jelena Ćosin

I kolumnista našeg lista Filip Rodić dobio je nagradu "Bogdan Tirnanić" za komentar/kolumnu. U obrazloženju se navodi da se dobitnik "ne krije iza standardnih floskula i ne služi opšte prihvaćenim i svagde prisutnim klišeima."

Foto: Z. JOVANOVIĆ

Filip Rodić

Nagradu "Laza Kostić" za vest pripala je dopisnici "Danasa" iz Niša Zorici Miladinović.

Nagrada "Laza Kostić" za izveštaj uručena je novinarkama RTS-a Ani Stamenković i Ivani Božović, koje su poslednjih deset meseci svakodnevno "sa linije fronta" prenosile građanima informacije bitne za zdravlje.

Foto: Z. JOVANOVIĆ

Dobitnik nagrade "Laza Kostić" u kategoriji fotografija i televizijski snimak je fotoreporter Rojtersa Marko Đurica, a karikaturisti NIN-a Jugoslavu Vlahoviću pripala je istoimena nagrada u kategoriji karikatura i novinarska satira. Nagradu za uređivanje "Dimitrije Davidović" dobio je glavni i odgovorni urednik "Sremskih novina" Živan Negovanović.

Dobitnici specijalnih priznanja UNS-a su novinar RTS-a Stevan Kostić i dopisnik Sputnjika iz Podgorice Nebojša Popović. Kostiću je dodeljeno priznanja za emisiju o Blagoju Jovoviću, prikazanu u magazinu "Oko", a Popović je nagrađen za izveštavanje o litijama u odbrani svetinja SPC u Crnoj Gori.

UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez "Aleksandar Tijanić" dodeljena je novinarki televizije N1 Jeleni Zorić. Zlatna povelja, nagrada koja se dodeljuje za dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu, posthumno je dodeljena jednom od osnivača i vlasnika lista "Danas" Dušanu Mitroviću.

Članovi dva žirija bili su Vladimir Radomirović, Dragana Pejović, Eržika Pap Reljin, Anica Telesković, Mirjana Čvorić Gubelić, Slobodan Ćirić, Branko Veselinović, Zoran Šaponjić, Goranka Matić i Dalibor Žarić.

 

GREGORIĆU ZA ŽIVOTNO DELO

NAGRADU za životno delo dobio je novinar Dragutin Backo Gregorić. On je novinarstvom počeo da se bavi šezdesetih godina prošlog veka u listu "Beogradska nedelja", zatim u "Ilustrovanoj politici", pa u časopisu "Viva", posvećenom medicini. Emisiju o medicini vodio je na TV "Politika", a od 2003. je na televiziji SOS. Intervjuisao je lekare Majkla Debejkija, Kristijana Bernarda, dramskog pisca Artura Milera, glumce Sofiju Loren i Džejmsa Mejsona...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja